Парламентът гласува оставката на Министерския съвет, която беше депозирана вчера. 

"За" бяха 156 народни представители. "Против" и "въздържали се" нямаше. Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването, въпреки че бяха в пленарната зала.

Първото редовно заседание на 45 Народно събрание започна минути след 10 часа с поименна проверка. Председателят на парламента Ива Митева бе принудена да изчете списъка с имената на всички 240 депутати, тъй като в пленарната зала на старата сграда на Народното събрание вече няма електронна система. 

След като Митева установи, че в залата има 216 народни представители, тя обяви, че има кворум и откри заседанието. 

Точка 1 от дневния ред бе приемането на оставката на кабинета, което предизвика полемика между Дани Каназирева и Ива Митева. Депутатката от ГЕРБ поиска да чуе какво е правното основание за гласуване в пленарна зала, а председателят на НС й отговори, че това е записано в Конституцията. 

Георги Свиленски от БСП отново настоя премиерът в оставка Бойко Борисов да бъде извикан в Народното събрание. Не само, че трябва да бъде гласувана и приета оставката, но на този стол трябва да дойде този, който я е внесъл, посочи Свиленски.

Той попита дали Борисов е внесъл лично оставката на правителството вчера, изразявайки съмнение дали не се е случил държавен преврат. И призова Митева да положи всички усилия - институционални и законни, премиерът да бъде доведен в пленарната зала.

Не съм изненадан, че ПГ на ГЕРБ има нужда от правни консултации, заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън". И поиска пряко излъчване на заседанието по БНТ и БНР, защото щяло да е интересно.

Предложението му бе подкрепено с гласовете на 205 народни представители. 

Какво ще се случи, ако тази оставка бъде приета. Направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да е премиер. Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена, попита Тома Биков от ГЕРБ. Няма, отвърна му глас от залата. Искам юрист да ми го каже, не фен, отвърна депутатът от ГЕРБ. Смешни работи правите. Оставка може да се иска, да се гласува вот на недоверие, може и три пъти да я гласуваме, да дойдем извънредно тук. Ще загубим два часа в глупости, няма да увеличим така авторитета на парламента, каза още Биков.

Изказването му предизвика реакция от Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Вие обидихте Конституцията и законите на тази страна, оставката трябва да се гласува, не можете да наричате текстовете от Конституцията и законите смешни, заяви Зайкова.

Зам.-председателят на парламента Татяна Дончева призова парламентарните групи да не се състезават с "Шоуто на Слави", като създават шоу в пленарната зала, защото са много неравноправни конкуренти. След което също обясни, че в Конституцията е записано, че приемането на оставката на кабинета става с нарочен акт т.е с гласуване, а не мълчаливо съгласие.

"Ако желаете, за да не превръщаме трибуната на Народното събрание в правна лекция, след като сме минали темата на Председателски съвет и там бяха обсъдени същите аргументи, ви предлагам да се движим в една нормална посока. Съдията на мача трябва да бъде незабележим, тогава играта си тече, както трябва. В случая с оглед на създадената парламентарна практика се прилага гласуване", заяви Дончева. 

В крайна сметка размяната на реплики бе прекратена от председателя Ива Митева, която призова народните представители да гласуват дневния ред и напомни, че проектът за него се гласува без обсъждане. Митева уточни, че дала думата на Дани Каназирева от уважение.

С 157 гласа "за" програмата на първото редовно заседание бе приета. В нея е включено и изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост по Механизма за възстановяване и устойчивост. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че гласуването на оставката на правителството на Бойко Борисов не е просто формален акт

"Отново отправяме предупреждение - тази оставка е само пропукване на модела. Предстои много работа, за да бъде отстранен напълно този модел от управлението на страната. И днес в Деня на Конституцията трябва да уважим създателите й. Днес все повече от нас се очаква промяна", заяви тя. 

Депутатът от "Изправи се! Мутри вън!" Арман Бабикян коментира, че оставката на кабинета е безвъзвратно закъсняла, защото е трябвало да бъде подадена през миналата година, когато имаше протести. 

"Един министър-председател, който има отношение към суверена, трябваше твърде отдавна да се е сетил, че трябва да си тръгне. Явно други мотиви задържаха Бойко Методиев Борисов на този пост. Очевидно и кръвта не беше мотивът, който да спре този човек да се държи с нокти и зъби за властта", допълни той.

По думите на Христо Иванов, оставката на правителството трябва да се превърне във вододел.

След гласуването, председателят на Народното събрание Ива Митева обяви почивка.