С бюджет в този вариант ни очаква зимата на Асен Василев, съобщи в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който инспектира нова пречиствателна станция.

В отговор на въпрос дали ще подкрепи удължаването на този бюджет, бившият премиер цитира думи на икономиста от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, която по NOVA каза, че наскоро синдикатите не са получили подкрепа от Василев, тогава финансов министър, за увеличение на минималната работна заплата. 

Борисов припомни, че Асен Всилев е направил много бюджети. Когато зам.-шефката на "Подкрепа" поставила въпроса за МЗР и доходите, той обаче им отказал.

"Ние не само подкрепихме кабинета Петков, но и предложихме подкрепа за бизнеса. За 1 месец кое се промени, че бюджета, които Василев лично внесе, та да се говори, че идва катастрофа. Трябва ли финансов министър, на когото бюджета му не издържа, пак да е финансов министър. Искат да си купят предизборно гласове. Това преди щеше да бъде заклеймено като предизборно пазаруване".

"Този бюджет имаше 200 гласа от ГЕРБ. Ние не само го подкрепихме, но основната подкрепа за бизнеса беше изцяло от нашите депутати", каза Борисов и попита реторично: "С какво се промени този бюджет за месец и половина, че ме питате дали ще го подкрепя".

Той постави и въпрос трябва ли Василев отново да бъде финансов министър, ако "бюджетът му не може да се задържи и месец".

Лидерът на ГЕРБ отново предложи подкрепа за удължаване на Бюджет 2022, но при едно условие - писмено споразумение между партиите, че ще се правят промени по предварително уговорени пера.

"Ние можем да подкрепим всичко в името на хората. Ако се съгласят на предложението, ще ги подкрепим. Тръгнат ли да правят глупости - ще бъдат свалени, защото ние няма да се цапаме повече с тях", каза Борисов.

Той заяви, че е още по-голям оптимист за съставянето на кабинет. "Като не се харесваме, слагаме един списък с това, което е важно, подкрепяме го и това е", смята лидерът на ГЕРБ.

В Пловдив той бе запитан и дали той ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер, а той отговори така: "Какво да ви кажа, в друга държава това нямаше да се обсъжда, нито има по-опитен, нито по-можещ, защото миграционната криза, щях да я спра веднага. Няма повече да си го причиня нито на себе си, нито на семейството си, нито на партията".

Бойко Борисов допълни, че е възможно ГЕРБ да подкрепят и втория и третия мандат за съставяне на правителство, ако първият е неуспешен.

"Всеки ден правим коалиции с огромни мнозинства. Без нерви, без его. Няма значение на кой мандат е. Срещите на политическите партии са огромен напредък. Може да се създаде правителство с кратък мандат - докато мине зимата и се решат проблемите. После е ясно, че ще се отиде на избори. Подобен вариант не ощетява никого и дава решение по основните теми", цитира думите му "24 часа".