Бюджетната комисия в парламента одобри удължаването на държавния бюджет, както и двата по-малки - на ДОО и НЗОК. Това стана възможно с 11 гласа "за", 4 "против" и трима "въздържали се". Заседанието се проведе в зала "Изток" в Народното събрание следобед.

Старият бюджет ще действа не повече от три месеца през следващата година. С него ще се осигури продължаващо финансиране на редица социални и други плащания. От НЗОК и НОИ увериха, че разполагат с нужните финанси, за да осигурят здравните и социалните плащания. Този закон ще позволи всички системи да функционират, като се запазват действащите данъчни облекчения и намалени данъчни ставки. Пенсиите и другите плащания ще се финансират на нивата от декември 2022 г.

Финансовата министърка Росица Велкова съобщи, че не е редно служебен кабинет да въвежда политики. Тя отново подкрепи тезата си защо няма да се внася нов бюджет за 2023 г., а оставя това на редовното правителство.

Велкова каза, че служебният кабинет е направил работни варианти за бюджета. Министерският съвет е решил да не внася бюджет от гледна точка на фискалната стабилност и от гледна точка на липсата на парламентарно мнозинство, което да стои зад тях. По думите ѝ удължителният закон ще осигури функционирането на държавата, дори ако има нови избори.

От "Продължаваме Промяната" и БСП отново се обявиха против удължаването и "за" приемането на нов закон.

БСП смята, че не е пречило служебното правителство да внесе бюджет и по него да се работи в парламента.

Румен Гечев призова трите варианта на бюджет, които финансовото министерство обяви че е изготвило, все пак да бъдат дадени на бюджетната комисия и посочи, че подкрепят удължаването, за да може между първо и второ четене да внесат конкретни предложения, съобщи "24 часа".

ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят удължаването на бюджета. "Според мен, за да се направи бюджет за 2023 г. трябва да има тригодишна бюджетна прогноза, която представлява мотивите към самия бюджет. Това е работа на едно редовно правителство", смята Кирил Ананиев. Според него приемането на нов бюджет би затруднило евентуалното ново сформирано редовно правителство и би го го задължило да изпълнява вече насочени политики. Ако сметнат в средства идеите на ПП и БСП, дефицитът би отишъл към 8-9%, а дългът щял да нарасне значително, каза той. При една актуализация пък ще са нужни редица рестриктивни мерки.

Асен Василев от "Промяната" го контрира - един редовен кабинет може да актуализира приетият нов бюджет.

Част от работодателските организации разбират необходимостта от удължаване на бюджета за миналата година, но отчитат и липсата на дългосрочна финансова политика. Синдикатите са недоволни от замразяването на доходите. От Сдружението на общините обърнаха внимание, че местната власт не би могла да приеме своите бюджети в условията на неприет държавен бюджет.

АИКБ подкрепят удължаването на бюджета, но КНСБ - не. Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов поиска да се запази намалената ставка от 9% ДДС за бранша.

Управителят на БНБ Димитър Радев посочи, че подкрепя позицията на финансовото министерство за удължаване на бюджета. За един централен банкер е предизвикателство да направи коментар без числа. Подкрепям министерството на финансите, каза Радев.

Той отново посочи, че се върви към затягане на лихвените условия, за да се ограничи търсенето и съответно да се намали инфлацията. "Фискалната политика да върви към консолидация, не към разхлабване", каза още пред депутатите Радев и предупреди за дисбаланс в икономиката.