"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) обсъдиха необходимостта от приемане на бюджет за 2023 г. Асен Василев, съпредседател на ПП, настоя активно да призоват служебното правителство да внесат истински бюджет за 2023 г. Той предупреди, че ако се стигне до нови избори, това удължаване на бюджета няма да работи за три месеца, най-вероятно ще работи до края на юни. По думите му една бюджетна процедура отнема около месец и в най-добрия случай можем предколедно да имаме бюджет.

Наистина да се обединим около призив да се внесе истински бюджет, за да има прогнозируемост и за бизнеса. Ние държим да останем в рамките на 3- процентния дефицит, защото е не само фискално отговорно, но това е пътят ни към еврозоната, допълни Василев.

От ДБ заявиха, че споделят аргументите за социалните разходи, но бяха категорични, че парите трябва да стигат до хората, които наистина имат нужда, а не всички да получават помощи "на калпак".

В началото Владислав Панев посочи, че прогнозите на ПП за ръст на икономиката са твърде оптимистични, особено предвид факта, че и международните агенции правят прогнози за спад. Светът се насочва в глобална рецесия, особено това се отнася за нашите основни търговски партньори, по-ниско потребление, добави Панев.

Той изрази притеснение, че може би няма да вържем бюджета и въобще държавните финанси, ако продължаваме с политиката на раздаване на пари на калпак.

Онзи ден гласувахме енергийните компенсации, намаляваме данък дивидент, намаляваме и данък печалба - притеснението ми тук е, че при липсата на ясно парламентарно мнозинство, тежненията за предизборни разходи няма да бъдат удържани в зала, посочи Владислав Панев. Той коментира, че в такъв момент всеки ще гледа да харчи предизборно и да купува избиратели по този начин.

Снимка: БТА

Асен Василев припомни, че миналата година са събрани над 8 млрд. лв. повече данъци, тоест това е било отразено в актуализацията. Приходната част беше вдигната, според нас има още около 1,5 млрд. лв., които ще бъдат събрани в последното тримесечие с високата инфлация. Притесненията относно събираемост при нас не съществуват толкова много, но е добре пак да се прегледат всички данни в детайли, посочи той. Според Василев Министерство на финансите години наред е правило изключително консервативни прогнози. Константно през годините, винаги това, което се е приемало в Народното събрание, е залагало по-малко приходи, отколкото се реализират и повече разходи, отколкото се реализират и в крайна сметка резултатният бюджетен дефицит е значително по-малък от този, който е заложен по програма. Това се отнася и за 2022 г. - от тази гледна точка нямаме особени притеснения, че много оптимистично гледаме на нещата. Другото, което виждам в последните години, е значителен ръст на БВП от вътрешно потребление, добави Василев.

Кирил Петков отбеляза, че приоритетите са им много сходни. Той посочи, че има някои плащания, които трябва да се случат. Петков заяви, че по време на тяхното правителство са успели да направят бюджет, който едновременно да има силна социална политика и държи бюджетния дефицит.

Въпросът е сега в чисто политическите динамики да се раздели и да не се обвързва правителство и кабинет с решаване на проблемите, свързани с бюджета, допълни той.

Христо Иванов заяви, че с разговорите двете формации показват отговорно отношение към това, че държавата трябва да функционира. Бихме предложили също така да продължим разговор по отношение на възможностите за реализиране на втори мандат, с пълното съзнание колко сложно би било това, каза той.

Също сме заявили, че не можем да подкрепим реализация на първия мандат, но това не означава, че отговорността на първия мандатоносител трябва да бъде заметена, коментира Иванов.

Трябва да почнем разговор в контекста на местните избори, каза още той. По думите му това е част от политическия цикъл, който "може да тласне страната напред в развитието ѝ" и да я изведе в "стабилна реформаторска орбита". Носим споделена отговорност да дадем обща визия, обща формула за общи кандидати, смята още Иванов.

Пред журналисти в парламента Христо Иванов заяви, че "Демократична България" ще призове "Продължаваме Промяната" (ПП) за по-сериозни усилия за реализиране на втория мандат.

Той беше категоричен, че за формацията му не е опция подкрепа на кабинет с първия мандат - на ГЕРБ. Оттам нататък, подчерта Иванов, смятаме, че трябва да се положат по-сериозни усилия вторият мандат да бъде реализиран като възможност и ще приканим "Продължаваме Промяната" за малко по-задълбочен и сериозен разговор, защото според нас това е реалистичният сценарий - ако изобщо е възможно да се излъчи правителство, да стане с втория мандат. Вторият мандат е на ПП, редно е те да анонсират как си представят формулата, ние можем да участваме в обсъждане, добави Иванов.

ДБ биха оценявали всяка една формула от гледна точка на техните критерии и доколко такъв кабинет може да реализира сериозни конституционни реформи, отговори той на въпрос каква би била позицията им, ако ГЕРБ подкрепят втория мандат. Дяволът ще е в детайлите, подчерта политикът.

Христо Иванов уточни, че третият мандат засега не е обсъждан в органите на ДБ, но предупреди, че при него ще има много сериозен риск от повторение на формулата "Беров" - един мандатоносител, неясно кой стои зад кабинета, кой реално носи отговорност. Когато разсъждаваме върху третия мандат, трябва да сме много чувствителни по тази тема, предупреди съпредседателят на "Демократична България".

За окончателната присъда за бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева каза, че решенията на ВКС не се коментират, те се изпълняват. Очевидно е, че съдът се произнесе и това е последната точка по този казус, допълни Иванов.