Официална Москва призова българските власти да не допускат оскверняване на съветските паметници у нас. Руското посолство в София е изпратило съответната нота до българското Министерство на външните работи, съобщи кореспондентът на БНР в Москва.

По време на седмичния си брифинг говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че от 12 до 14 май в България са били осквернени братските могили на Червената армия в Банкя и в столичния квартал "Лозенец" и паметникът на съветския воин в Бургас.

"Руското посолство в София е изпратило протестна нота в Министерството на външните работи на България. Пред българските власти е посочена необходимостта всички подобни инциденти да бъдат разследвани, от виновните да бъде потърсена отговорност и да не се допускат такива престъпна акции в бъдеще", каза Захарова.

По думите й пренебрегването на систематичното оскверняване на съветските паметници е равносилно на "поощряване на реваншизма и неонацизма". Според нея мащабите на вандализма щели да бъдат по-големи, ако не били усилията на патриотично настроената част от българското общество.

"Както показаха преминалите из цялата страна паметни мероприятия по случай Деня на победата, включително многобройните шествия в рамките на "Безсмъртния полк", българските патриоти помнят, грижливо се отнасят към общата история на нашите страни и не възнамеряват да се отказват от нея. Но ние виждаме, че за съжаление определена част от политическия елит в тази страна поощрява други настроения".