Това заяви днес руското външно министерство, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА.

Съобщението на ЕС за предстоящо разширяване на антируските санкции свидетелства за това, че неговото ръководство фактически изпраща след подписването на примирието в Минск сигнал за пряка подкрепа за "партията на войната" в Киев, констатира външнополитическо ведомство в Москва.

"Вместо трескаво да търси начин как по-болезнено да удари икономиките на своите страни и на Русия, по-добре е евросъюзът да се заеме с икономическото възраждане на Донбас и възстановяването на жизнеността на региона", пише в изявлението.

В него се подчертава: "Що се отнася до новия списък със санкции от страна на ЕС, то в случай че те бъдат приети, безусловно ще последва реакция от наша страна".

Посланиците на 28-те страни членки на ЕС одобриха снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна. Това се случва, въпреки споразумението за прекратяване на огъня по-рано през деня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел беше казала, че приемането на нови санкции на Европейския съюз срещу Русия може да бъде отложено, ако се установи примирие в Източна Украйна.

Договореният снощи нов пакет от рестриктивни мерки беше одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

Текстът на принципното споразумение (постигнато след шестчасово заседание, както отбелязва ИТАР-ТАСС) ще бъде финализирано през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.

АНКЕТА: Страна ли е Русия в украинския конфликт?