"Такива документи се пишат заедно" - така бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира пред bTV сглобката, меморандума и предложеното обратно коалиционно споразумение на ГЕРБ.

"Меморандумът е становище на политическа сила, той е по-скоро "ние ви казваме за какво да се съгласите с нас". Струва ми се, че и коалиционното споразумение ще е същото", каза още Бъчварова.

Формацията на Бойко Борисов ще отговори на всички публични въпроси и условия, поставени през последните дни от лидерите на ПП-ДБ.

По-късно през деня се очаква ГЕРБ да се съберат на национално съвещание. Според Бъчварова "стегнатият" график на преговори и взимане на решения преди ротацията не дават възможност за разговори.

"Най-важно е да има диалог между партньорите. Всички разумни аргументи са в тази посока - по-добре е да има правителство", допълни Бъчварова.

Бъчварова смята, че е голям недостатък липсата на механизъм как се взимат решения в правителството и кой носи отговорността.

Тя определи меморандума на ПП-ДБ като "добре разработен", като припомни, че ГЕРБ вероятно ще включат част от текстовете в коалиционното споразумение.

Мария Габриел е един много добър външен министър, тя съживи дипломацията, каза Бъчварова.

Тя е на мнение, че е било грешка срещата на Габриел с външните посланици, за да ги запознае с меморандума на ПП-ДБ.

"Посланието, което беше изпратено към всички европейски държави беше, че нещо се случва тук и няма да има правителство", каза Бъчварова.

"До този момент не е имало дебат. Не е имало дискусия за приоритетите. Струва ми се, че това парцелиране на времето на 9 месеца не дава шанс за взимане на големи решения", каза още тя.

Румяна Бъчварова смята, че ДПС трябва да кажат ясно как и за какво подкрепят правителството.

Случаят с Мартин Божанов-Нотариуса има или съзнателно поставен чадър, или е подценен, каза бившият вътрешен министър. Румяна Бъчварова уточни, че по нейно време тя не е чувала за Нотариуса.

"Ако поставяш чадър, това не става публично известно и много често не стига до министъра", каза още тя.

"Тези скрити, невидими мрежи, които се създават, на разпределение на власт и лично отношение - това е големият проблем в България. Ние не знаем докъде е стигнал този процес на превземане на държавата", каза Бъчварова.