Ще има едно много по-голямо военно оживление в Черно море, прогнозира пред БНР вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. В предаването "Събота 150" тя припомни, че страната ни никога не е провокирала конфликти, но такива са били провокирани от наши съседи в черноморския регион.

"Достатъчно е само да споменем обстановката в Молдова, Грузия, Украйна, за да си дадем сметка, че за съжаление мирната идилия не е постижима в обозримо бъдеще", подчерта Поптодорова.

И обясни: "Така че - да, ще се наложи едно по-видимо присъствие на алианса. Разбира се, съобразено с всички вече договорени задължения, отговорности, права, които и до момента се спазват от въоръжените сили на НАТО и най-вече от ВМС".

Говорейки за разнопосочните тълкувания на посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София тази седмица, тя каза, че това е една обичайна визита. Според нея това "съюзническо посещение" може да бъде сравнено с визити на еврокомисари и представлява "българското външнополитическо ежедневие"

"Столтенберг дойде в един напрегнат момент в сферата на сигурността... Но фокусът беше основно върху опасността от хибридна война, която се засилва, сигурността в Югоизточна Европа, Западните Балкани и Черно море", каза Поптодорова.

Според нея е показателно, че шефът на НАТО е дошъл в България след срещата в Кошице, Словакия, на 9 от членките на алианса, където тези теми са били зададени.

Елена Поптодорова посочи, че диалогът с Русия е от "критично важно значение", като според нея той трябва да се води от гледната точка на партньори, гледащи в една посока, а не един срещу друг.

"Трябва да кажа, че вината, отговорността за това не е на НАТО", добави тя.

"За съжаление, Русия смята, че е постоянно заплашена, което не отговаря на фактите, по-скоро е видно обратното действие. Виждаме една тревожна Русия, която по-скоро се опитва да излезе извън сегашните си граници и да възвърне част от територии, които са принадлежали някога на Съветския съюз", каза Поптодорова.

Според нея при такъв подход няма как да се получи диалогът в рамките НАТО -Русия.

"В отговор НАТО основателно смята, че е необходимо да осигури своята защита, но тя не е насочена специално срещу Русия", подчерта Поптодорова, като посочи необходимостта за защита от хибридни атаки, кибератаки.

Тя каза още, че Русия има стремеж да създаде нещо като военно неутрална зона в Западните Балкани.

"Това минава през Сърбия, опитите, които бяха направени да се препятства Преспанското споразумение, за което получихме изрично признание от Столтенберг... Гърция реагира публично, което бе нещо нечувано до този момент, Македония реагира, Черна гора реагира", изтъкна бившият дипломат.

"Това ни дава една по-практическа и фактологична картина за усилията нашият район да се "кастрира и неутрализира по остър начин спрямо нашата принадлежност към НАТО, но даже и към ЕС", добави тя.

И призна, че е изпитала облекчение, когато министър-председателят Бойко Борисов каза, че "България не е троянският кон на Русия".