Търсим диалог с Русия, но трябва да сме силни и с превес на НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов след разговорите си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

След разговорите на четири очи имаше и разширена среща между двете делегации, на която са били обсъдени сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона.

Поканата до г-н Столтенберг бе отправена много преди да знаем, че ще идва руският премиер Дмитрий Медведев и не сме говорили за енергийни проекти и НАТО. Така Борисов задочно отговори на президента Румен Радев, който ден по-рано обвърза посещението на руския премиер, енергийните проекти и НАТО.

Винаги съм бил против засилване на военното присъствие в Черно море извън ученията, които трябва да са все по-големи, заяви още Борисов.

Ден по-рано в Кошице деветима източноевропейски президенти, сред които и Радев, призоваха за повече американски войски по източния фланг, включително и в Черно море. С военни кораби ще изгоним туристите си, заяви Борисов.

Премиерът Борисов цитира данни, предоставени от Министерството на отбраната, за участието на България в НАТО през последните две години. "В мисията на НАТО в Косово са преминали 1100 военнослужещи и полицаи, в момента има 22 души там. И от 2019 г. рота от 140 души от Силите за оперативен резерв - 6 млн. лв. са ни разходите. Мисиите в Афганистан от 2003 г. - 158 души имаме в момента, 10 500 военнослужещи са минали досега през мисиите, 500 млн. лв. са били разходите. През 2017 г. сме участвали в общо 17 учения на НАТО, а през 2018 г. - в 10 учения", посочи Борисов. Той добави, че през 2017 г. 320 американски военни са били на учение в България, а през 2018 г. - 830 души. "Военноморските сили - през 2017 г. - 5 учения, 3000 военни. През 2018 г. - 4 учения, 1800 военни. Военновъздушните сили - 2017 г., 8 учения, 62 самолета, 5500 военни. През 2018 г. ВВС са участвали в 7 учения с 4500 военни, 52 самолета и 2 вертолета, добави премиерът. "Това са малка част от данните, които дават представа за приноса на България в НАТО", посочи Бойко Борисов.

 По думите му диалог с Русия се търси, но в същото време трябва да сме "максимално силни, за да сме равностойни".

По въпроса за участието на военни сили на НАТО в Черно море премиерът Борисов заяви, че той винаги е бил против подобно участие, освен в случаите на военни учения, които се водят там. Според него тези учения дори трябва да се водят все по-често и по-мащабно. Той обаче бе категоричен, че България е от страните, в които има развит туризъм, даващ 10-12 процента от брутния вътрешен продукт на страната ни. Поради тази причина не е изгодно за България да минават военни кораби и катери около българските пристанища. "Затова ние с ген. секретар се обединихме около идеята максимално да използваме силата на дипломацията, взаимните си връзки и възможности, за да не влезнем във военна надпревара във въоръжението", допълни Борисов.

Българският премиер изтъкна, че България един от най-лоялните членове на НАТО. "Не само, че България не е троянският кон на Русия в НАТО, точно обратното - България е сред най-дисциплинираните и лоялни членове на НАТО", добави Борисов. Според това той смята, че модернизацията българската армия ще изведе страната ни на съвсем друго ниво в НАТО.

България е високо ценен съюзник на НАТО, тя играе важна стратегическа роля в Черно море, в Косово и в Афганистан, каза пред журналисти в Министерски съвет генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си премиера Борисов.

Вие заявихте, че сте готови да отчитате всички разходи за отбраната , защото така се получава пълна картина какво се инвестира в тази област, посочи генералният секретар на НАТО.

В един все по-непредвидим свят е важно за нашите приятели и съюзници да бъдем по-ефективни в борбата с различните предизвикателства пред сигурността. Това включва нарушаването на Русия на договора за спиране използването на ракети със среден и малък обсег, каза Йенс Столтенберг. Той изтъкна, че този договор съществува от десетилетия. Ние не искаме да има нова студена война и затова призоваваме Русия да спазва този договор, каза генералният секретар на НАТО.

Той изтъкна, че тези ракети, с които разполага Русия, могат да достигнат европейските градове, трудно се откриват и могат да се използват във въоръжен конфликт. Същевременно обаче трябва бъдем подготвени за един свят без този договор и с наличието на руски ракети, заяви генералният секретар на НАТО. По думите му, в един все по-несигурен свят, трябва да инвестираме в нашата сигурност. В тази връзка той каза, че приветства факта, че България е започнала да инвестира повече в отбраната и за ясния й ангажимент да достигне целта на НАТО - 2 на сто от БВП да са разходите за отбрана, както и заявената от страната ни готовност да се докладват и отчитат всички разходи, което се прави и от другите съюзници.

Столтенберг посочи, че високо се оценява лоялността и ангажимента на България към Алианса и изтъкна, че страната ни допринася към сигурността с участието в различни мисии и операции на НАТО, има стратегическа роля в региона на Черно море и допринася в борбата с тероризма.

Разширяването на НАТО с България е допринесе за засилване на Алианса и помогна за засилване на колективната ни отбрана и това е важно за България, региона и НАТО, каза Столтенберг. Той също даде висока оценка на подкрепата ни на процеса, който е дал възможност на Северна Македония да подпише протокол за присъединяване на НАТО и сега страната е на път да стане пълноправен член на Алианса. След приключването на процеса от всички съюзници Северна Македония ще е тридесетият член на НАТО и това е добре за региона и за евроатлантическата сигурност, каза Столтенберг и благодари за ключовата роля на България в този процес.

Следващата среща на Йенс Столтенберг е с президента Румен Радев.