Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и главният прокурор.

Президентът обвини управляващите, че в непосредствена близост до протеста пред президентството са организирали своя митинг. Той определи това като целенасочена провокация към гражданския мир. 

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България.

Гневът е дълбок, трупан е с години, не може да се потиска със страх, заяви държавният глава. Той обясни, че българите са въстанали срещу корупцията, всяването на страх, прокурорския рекет и бездействието спрямо грабежите, погазването на презумпцията за невиновност, заглушаването на свободата на словото.

Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата, допълни президентът.

Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години, допълни Радев.

Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България със затворени очи, допълни той. Съюзът има нужда от демократична България - България на закона, на принципите и правилата, категоричен бе държавният глава.

Всяко забавяне на оставките тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак - са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус анти-мафия. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта.

Той напомни, че се е стигнало до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Радев призова органите на реда да не се стига до напрежение, а протестиращите да не се поддават на провокация.

Силата е в истината, непреклонността и единението, заяви държавният глава.