Президентът Румен Радев не е бил информиран за намерението да бъдат изгонени 70 руски дипломати, нито пък е получавал доклад от ДАНС. Това стана ясно от брифинг на държавния глава в Мадрид. Той предупреди, че отговорността е изцяло на изпълнителната власт, а последствията ще бъдат много сериозни.

"В президентската институция не е постъпвал доклад от ДАНС по темата. В съвета е участвал представител на президентската институция, темата не фигурира в предварително обявения ред, повдигнала се е за обсъждане по принцип", заяви президентът.

Въпреки това, след като неговият представител в заседанието на Съвета по сигурността е докладвал какво е обсъждано, от "Дондуков" 2 са изпратили писмо до секретаря на Съвета с въпроси какви са били взетите решения. "Отговорът е: "Няма решение, гласувано и прието на този съвет", каза Румен Радев.

"Това явно показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път за вземане на решения", заключи президентът. Според него последствията за България могат да бъдат във всички посоки, изключително серозни най-вече за българската дипломатическа мисия в Москва.

"Важно е, че по този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос", категоричен е президентът. "Отговорността лежи изцяло върху изп. власт, нищо, че тя е в оставка.

"Доклад от ДАНС не е постъпвал", уточни той отново в отговор на въпрос дали е получил в Президентството такъв, който да е изготвен от службите.

Доклади не са били изнасяни по време на заседанието на Съвета по сигурност към премиера, а представителите на службите само са дали обща информация за това какво е свършила назначената от Кирил Петков работна група.

Румен Радев даде да се разбере, че засега няма нужда да свиква КСНС, но не отговори категорично дали има такова намерение.

"Заседание на КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка. Органът, който контролира МС, е българският парламент. Дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своите действия", напомни президентът.

Последствията могат да бъдат във всички посоки, могат да бъдат изключително сериозни, важно е, че по този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос. Отговорността лежи изцяло върху изпълнителната власт, нищо, че тя е в оставка", категоричен беше Радев.

Избори преди 15 септември не са целесъобразни, смята още президентът. Важно в това отношение е и мнението на партиите, добави той, като ясно каза, че според него шансът за кабинет в рамките на този парламент все още има.

"Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени", каза Радев.

По повод негодуванието на ПП и БСП, че президентът не е съобразил момента на консултациите с гледането на бюджета, Радев даде яснота, че предварително е съгласувал датата и часа им с всички партии. 

"Винаги преди да се изпратят официални писма към ПГ има съгласуване по телефона за удобното време. Такова беше направено в неделя. След него бяха изготвени писмата и изпратени, съгласно уговорения график", обясни президентът, след като двете управляващи партии отказаха да се явят на "Дондуков" 2 с оправдание, че обсъждат бюджет в парламентарната комисия.

Той обобщи и резултата от срещата на върха на НАТО в Мадрид.

"Срещата провежда се в ключов момент, в една радикално променена стратегическа среда за сигурност, след агресията на Русия в Украйна, но и понеже се приема новата стратегическа концепция на НАТО, която връща алианса към неговата същностна мисия - да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността за всяка една държава-членка", каза президентът.

"Това решение има важни последици за всички държави-членки, да укрепват своя отбранителен потенциал, да развиват своята оперативна съвместимост и особено важно за нас, държавите по източния фланг - да развиваме своята логистична система, инфраструктура, свързаност, да използваме всички финансови механизми на нато, така че да развиваме тази свързаност, включително тръбопроводи за гориво, шосейна, жп свързаност, инвестиция в пристанища и летища, изобщо цялостно развитие на нашия логистичен капацитет", коментира държавният глава.

"Укрепването на източния фланг означава - на политическо ниво се разглежда единствено разрастване на многонационална бойна група до ранг на бригада", обясни той. След това предстоят военно-техническите решения.

"България трябва да бъде много по-активна в изграждане на съответните способности, така че да може да функционира една такава многонацонална бойна група в страната", добави Радев. И обобщи значението на срещата специално за нашата страна: "Беше поставено началото на фонда за иновации на НАТО, в чиято основа България има сериозен принос".