Пет глобални проблема постави лидерът на българската либерална партия ДПС Мустафа Карадайъ на конгреса на Либералния интернационал, чийто домакин в София е Движението. На форума се отбелязва 75-ата годишнина от основаването на световната организация на либералите. В конгреса участват над 250 либерали от цял свят.

"Международният ред е на кръстопът. Намираме се в безпрецедентна криза след края на Студената война. Неслучайно мотото на днешния форум е възстановяване на либералния световен ред", каза председателят на ДПС.

"Първият е последствията от пандемията. Светът влиза от криза в криза. Първо пандемията преобърна живота и икономиките ни с главата надолу.Тя не е приключила, може да се появят още по-смъртоносни варианти на коронавируса, които да доведат до по-голямо разделение между развитите и бедните страни", подчерта Карадайъ.

"Вторият глобален въпрос е последствията от опустошителната инвазия на Русия в Украйна. Резултатът е нарастваща продоволствената криза", отбеляза той.

"Икономическите последици от войната и енергийната криза се разпространиха бързо и далече като удрят най-силно най-уязвимите хора в света, подчерта Мустафа Карадайъ. И предупреди: "Стотици хиляди се борят с високите цени на енергията и Храните."

"Европа и Африка не могат да избягат от последиците на този глобален пожар. Поради съществуващата уязвимост, възстановяването за Африка ще е тежко. Освен критичния въпрос как африканските държави ще се справят, съществува непосредствен въпрос как тази криза засяга преобладаващия мир и сигурност на континента", каза още лидерът на ДПС.

Снимка: Пресцентър на ДПС

"Третият глобален въпрос е инфлацията. За първи път от много години тя се превърна в опасност за много страни в света. Това е огромна пречка за глобалното възстановяване след пандемията и войната. Доходите на хората намаляват, а трудностите се увеличават. Тази двойна криза - пандемия и война се усложнява и от друг риск - фрагментацията на света от различни геополитически блокове, подчерта Карадайъ.

Снимка: Пресцентър на ДПС

"Днес по-високите цени на енергията и храните допринасят за инфлационния натиск", категоричен е лидерът на движението.

Днес, когато честваме 75-ата годишнина на Либералния интернационал, си даваме сметка, че либералният световен ред отново трябва да бъде възстановен. Не трябва да позволим пандемията и войната да направят така, че да не работим заедно, защото това ще ни попречи да се справим с идващите нови предизвикателстав като глобалното затопляне", каза Мустафа Карадайъ.

И посочи четвъртият проблем - климатичните промени.

"Заплахата за нашата планета не е изчезнала. Трябва да се адаптираме и да изградим устойчива система, която да гарантира енергийна и продоволствена сигурност", каза Мустафа Карадайъ.

Цифровата революция, според него, е петият глобален проблем. Той изисква преквалификация на хората за все по-дигиталната иконома и отключване потенциала на иновациите. "Бъдещето е цифрово. Но според нас то е и либерално - равни възможности, растеж и прогресивно мислене", заяви Мустафа Карадайъ.

Снимка: БТА

Кризите пораждат и задълбочават нетолерантността към етнически, религиозно различните и различието въобще, предупреди още Карадайъ. Той призова либералният свят да положи усилия, за да защити човешките права, включително и в нелибералните държави.

"Както след Втората световна война, така и днес пред нас стои заплахата от спускане на нова Желязна завеса - говоря като председател на партия, чийто членове са жертва на живота от другата страна на завесата. От нас, като глобална либерална общност, зависи да не допуснем спускането на такава завеса, като укрепим нашите демократични общества, но и като помогнем на нашите либерални съмишленици, който се борят в държави с недемократични режими и се опитват да извадят съгражданите си от мъглата на лъжливата авторитарна пропаганда, поставянето на държавата над човешките права и потъпкването на демокрацията за сметка на военната сила", призова на форума лидерът на ДПС.

"Тази война заплашва икономиката на Европа, продоволствената сигурност, 67 млн. души са в риск от глад поради тази война, това не е изолиран конфликт. Всеки е заплашен в тази война", каза и президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хайте. Тя също отчете, че се наблюдава възраждане на тоталитарни режими, възход на нацонализма и ръст на военните преврати. "Това, което се случва в света, можем да обобщим с една дума - анархия", каза президентът на Либералния интернационал. 

Снимка: БТА