Подписка с над 110 хиляди подписа срещу "задължителния машинен вот" е внесена в деловодството на Народното събрание от членове на Инициативния комитет "Консервативно-патриотично движение"

Инициативен комитет (ИК) внесе подписка в парламента за връщането на възможността за гласуване и с хартиена бюлетина, предаде БТА.

От ИК "Консервативно-патриотично движение" са събрали 110 438 подписа на български граждани за две седмици - физически и онлайн. За събирането им са получили помощ и от политически партии - ГЕРБ, ДПС и активисти на БСП, съобщиха от комитета.

Ако инициативният комитет не бъде чут от парламентарните групи, ще започне събирането на подписи за национален референдум против задължителния машинен вот, като могат да разширят въпросите от референдума и с темата за еврото и за Република Северна Македония.

След внасянето на подписката от ИК обявиха, ще разговарят днес и с парламентарни политически сили с искане през следващите 2 седмици, със законодателна промяна, да бъде върнато смесеното гласуване - и с хартиена бюлетина.  Получили са отказ за диалог от "Продължаваме Промяната", срещнали са се с ГЕРБ, макар и в кулоарите, и са били приети от ДПС. Предстоят им срещи с БСП и с "Възраждане".

При приемането на седмичната програма вчера не бе прието в дневния ред да влезе проектът на "БСП за България" за промени в Изборния кодекс, с което да бъде върната хартиената бюлетина като възможност за гласуване наред с машинния вот.

Според чл. 52 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии.