"Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор." Така Радев коментира изказването на Борисов, че живеем в диктатура, и че Радев не спазва Конституцията.

Време е излекуваме комплексите за политическата обреченост, защото именно Съединението е показало, че сме способни да постигаме големи цели, каза Радев в град Раковски.

Преди ден Бойко Борисов заяви, че в условия на диктатура, в каквато е България, Румен Радев нарушава конституцията ежедневно. Преди часове пък експремиерът написа във фейсбук, че обединителят на нацията я е потопил в омраза и хаос.

За актуализацията на бюджета и новите избори

На въпрос колко дълъг ще бъде животът на сегашното Народно събрание, Радев каза, че първо трябва да се актуализира бюджетът. Защото всички го очакват, подчерта държавният глава и добави "не можем да оставим българите без тази нужна актуализация в сложните времена, които предстоят". Президентът посочи, че ще покани тази седмица за разговор ЦИК "за да бъдем сигурни, че ще можем да проведем избори две в едно в тази обстановка, с машинен вот така, че те да не бъдат компрометирани".

Радев добави, че трябва да се организират по такъв начин тези избори, че да могат двете кампании, които ще се водят паралелно, да се организират така, че българските граждани да могат справедливо, честно и обективно да направят своя избор. Той не отговори на въпроса кога би било по-удачно да се проведе парламентарният вот - в първата или втората неделя на президентските избори.

Президентът не коментира и политическия скандал за обвиненията в купуване на депутати в парламента с думите "виждате, че обстановката в парламента стана толкова изнервена, че срива всякакви усилия да можем да постигнем някакво рационално решение".

За служебното правителство и новия политически проект

Запитан за служебното правителство, Румен Радев каза, че все по-често се говори за политически проект на двама от служебните министри - на икономиката и на финансите. Но ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а трябва да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество. Във връзка с това Радев подчерта, че има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите, защото никоя партия няма силите да се справи сама. И добре ще е нашите политически партии най-сетне да осъзнаят това, макар от трети опит, и да потърсят най-сетне диалога, коментира държавният глава.

Според него служебното правителство е доказало, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България.

Единението на българите за един по-добър живот президентът посочи като една голяма цел и по-голяма национална амбиция. Ние сякаш престанахме да очакваме от нас самите, престанахме да мечтаем, да имаме големи, високи, национални амбиции, добави президентът. Затова, по думите на Румен Радев, трябва единение и затова трябва да дадат пример политиците и всички го очакват.

Що се отнася до тревогите на "левите" хора, които се опасяват да не бъде предадена тяхната надежда, искам да заявя, че "не съм аз човекът, който ще ви предаде", изтъкна президентът Румен Радев.

За Съединението

Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост, каза в Раковски пред журналисти президентът Румен Радев.

Според него именно българското Съединение, е този неповторим акт, най-величествен в нашата история, когато успяваме сами, без външна подкрепа или външна принуда, с единната воля на целия български народ, държавническа зрялост, политическа мъдрост, да постигнем по един почти безкръвен начин своята цялост.

В Раковски президентът бе посрещнат от десетки граждани, с които заедно влязоха и се поклониха пред Божията майка в католическата църква "Пресвето сърце Исусово". След разговор с хората, Румен Радев се срещна с представители на бизнеса от икономическата зона край Раковски.