Оценяваме изборния си резултат като лош, като много слаб. Това каза за БНР лидерът на АБВ Румен Петков.

"За съжаление, част от кампанията беше съсредоточена - и то доста грубо - срещу нас. Колегите от БСП практически не се занимаваха с ГЕРБ. Не може името на БСП да го има в регистрацията, в бюлетината и те да внушават как някой иска да им открадне име, което, отгоре на всичкото, те самите са зарязали. Оставам настрани, че цялата кампания на БСП мина в сини плакати. Ръководството ѝ загърби цвета, с който БСП е в съзнанието на хората. В десницата, две или три листи не се занимаваха с битка помежду си. Всеки от тях се бореше за доверие и за подкрепа, докато агресията на БСП беше изсипана върху "Коалиция за България". Резултатите не закъсняха и за двете групи. Загуби, като цяло, левицата".

Общата оценка няма как да не е на провал на левицата в България на тези избори и провал на България в тези евроизбори, коментира Петков в предаването "12+3" по "Хоризонт".

"Средната активност за страните-членки надхвърля 50%, а при нас не можем да добутаме до 30. Ако не се разбира, че това е отвръщение към този двуполюсен модел...".

Връщането на БСП в парламента "след погрома на тези избори", според Петков, ще коства още щети на партията. Кампанията на АБВ е струвала "в порядъка на не повече от 150-160 000 лв".