Парламентарният председател Росен Желязков уволни предшественичката си на поста в НС Ива Митева, . Със заповед на Желязков днес е закрита дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз", която Митева оглавяваше. Така и тя е освободена от поста. 

Малко след като новината изтече в медиите, от Народното събрание излязоха с официално изявление. Ето какво гласи то: 

"На 10.10.2023 г. е извършена промяна в структурата на администрацията на Народното събрание с цел оптимизиране на дейността по правно-техническото обезпечаване на законодателния процес. Закрита е дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз", а длъжността директор съответно е съкратена. Функционалната компетентност на закритата дирекция е поета от съществуващата дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове", която се преименува на "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз".

С промяната се постига съсредоточаване на експертното обслужване на законодателния процес, като поредица от последователни и взаимосвързани действия по внесените законопроекти, в едно самостоятелно административно звено. С нея се преодолява съществуващата до момента разпокъсаност на процеса, обслужван от две дирекции, и се намалява възможността за допускане на грешки във финалните текстове. Сега цялостната дейност - от постъпването на даден законопроект, неговото разпределяне по комисии, даването на правни становища, участието в заседанията на водещите комисии при разглеждането му, правно-техническото окончателно оформяне на приетия закон, ще бъде съсредоточено в едно административно звено. Подобна работеща конструкция е съществувала и преди в структурата на администрацията.", съобщиха от парламента.

Самата Митева коментира пред БТА, че е била освободена днес "от нищото". Според нея причината за нейното уволнение е политическа. "То започна в 48-ия парламент, когато Вежди Рашидов образува дисциплинарно производство срещу мен, но не се получи. После почнаха други опити - пак не се получиха, явно са се чудили как да се случи", коментира Ива Митева. Тя каза, че ще обжалва заповедта, но отбеляза, че няма намерения да се връща в парламента.

Ива Митева беше юридическото острие на "Има такъв народ", а през 2021 г., тя беше председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание, когато партията на Слави Трифонов беше втора и първа политическа сила. След отпадането на партията от парламента след вота на 2 октомври 2022 г., тя напусна "Има такъв народ" и се яви на изборите с коалицията "Заедно" заедно с бившия си колега от ИТН Любомир Каримански.

След като формацията остана извън парламентарния праг, Ива Митева се върна на стария си пост като директор на дирекцията в парламента. Този пост тя заемаше още преди да влезе в политиката, както и по време на 48-ото Народно събрание, когато ИТН не беше във властта.

Уволнението й коментира бившият депутат и съратник Любомир Каримански, който се възмути, че управляващите гонят доказан професионалист.

"Духовна нищета и страх владеят сглобката - премахването на Ива Митева от НС = заличаване на професионализма!

След едногодишно преследване и назначаване на какви ли не проверки от всички служби в НС без резултат, най-накрая нисшите създания с мисловен процес на амеба, решиха да съкратят дирекцията на Ива Митева", защити я Каримански.

"Егото и примитивните знания и умения показват, че дилетантите и имитаторите става все по-безочливи и безочливи, както в НС, така и визпълнителната власт, която и до ден днешен нарежда на НС, какво да приеме и как да действа! Кант много точно и ясно е казал: "От кривото дърво на човечеството не може да произлезе нищо право"!СРАМ МЕ Е ОТ ВАС!", завършва емоционалният пост на финансиста във Фейсбук.