Смесването на хартиено и машинно гласуване, което се предлага в момента, е възможно най-лошият вариант. Това заяви в интервю за бТВ Ива Митева, бивш председател на 45-о и 46-о НС и доктор по конституционно право. Тя призова, ако ще се връща хартията, да се вземат предвид предложенията от 2020 г., които са по-адекватни.

"Много неща ме смущават. Първата ми асоциация, когато разбрах за промените в изборното законодателство, беше с "Угасете свещите" на Алеко Константинов от далечната 1894 г. Надявам се да не се стигне дотам. За съжаление обаче наблюдаваме практиката за непоследователно парламентарно поведение при промените в Изборния кодекс и това е така, защото изборното законодателство решава всичко", коментира Митева.

Тя застъпи позицията, че когато се правят промени, те трябва да са такива, че да накарат хората да гласуват, да не поставят никакви съмнения относно човешката намеса и субективизма в работата на секционните избирателни комисии, както и да не се допускат ограничения свързани с контролирането на вота и изборните фалшификации.

Ива Митева не смята, че връщането на хартиена бюлетина ще повиши изборното законодателство. "Дори си направих труда да погледна стенограмите от 45-ото Народно събрание и точно там партията, чийто законопроект за връщането на хартиената бюлетина сега е приет, е казала, че те нямат проблем с машинното гласуване. Дори напротив - там всичко е наред и не трябва да се допуска смесването на машинно и хартиено гласуване, защото това ще опорочи процеса и ще върне контролирания вот", обясни тя по адрес на БСП.

Според нея проблемите са два. Първият е свързан с организацията на изборния процес, а вторият - със смесването на хартиен и машинен вот. Тя самата изказа притеснения за гласуването само с машини, защото е трябвало да се предвидят повече контроли, както и по-засилен надзор и одит.

"Това, което е предложено на първо гласуване и е прието, и на базата на което започват дебатите на второ гласуване, всъщност е именно смесването на хартиеното и машинното гласуване. Нещо, което се дебатираше през 2020 г. Тогава машинното гласуване си беше машинно, пускаше се протокол и се отчиташе резултатът. Това, което сега се предлага обаче, е машините да са просто едни обикновени принтери", повтори позицията на ПП и ДБ бившата депутатка от ИТН.

Ива Митева коментира лаконично и отношенията си с политическата сила, от чиито редици беше председател на парламента.

"Никога не съм била в "Има такъв народ", а съм била експерт и не съм вземала политическите решения", каза Митева в отговор на въпроса защо е напуснала ИТН.

Митева се връща на работа в Народното събрание, където преди беше шеф на правната дирекция, но все още е в неплатен отпуск.

"Разочарования има всеки. Когато човек не харесва пътя, по който е тръгнал, открива нов път", заяви бившата председателка на парламента.