Бившият председател на Народното събрание Ива Митева обяви, че се разделя с "Има такъв народ". В интервю за "Денят на живо" по NOVA NEWS тя обясни, че е изпълнила ангажимента си към партията на Слави Трифонов.

"Аз не съм била член на ИТН или на друга партия, имах поет ангажимент към конкретни избори и го изпълних", каза председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева в отговор на въпроса напуснала ли е партията на Слави Трифонов.

Запитана дали ще участва в следващи избори, тя бе лаконична: "Времето ще покаже".

"Изборите свършиха, бях поела конкретен ангажимент за конкретни избори, участвах с цялата си енергия, играх с чест и достойнство. Аз и колегите ми доказахме думите на Кристиан Таков, че "Моралът е доброто".

Относно дейността на сегашния парламент тя каза: "Странно е поведението в този период на парламентарните групи". Митева припомни, че БСП преди са се въздържали при обсъждането на машинното гласуване.

"Избирателната активност няма нищо общо с хартиената бюлетина", каза тя и обясни, че избирателната активност не се влияе от начина на гласуване - с хартия или с машини. Юристката акцентира, че при машинното гласуване има много по-малък брой недействителни бюлетини.

Според Митова не се води достатъчна дискусия за въвеждане на мандат "Чужбина" в промените на Изборния кодекс.