Ива Митева ще председателства новия политически проект - коалиция "Заедно", обявена в Националния пресклуб на БТА. Коалицията е създадена заедно с друг отцепил се от "Има такъв народ" - Любомир Каримански, който бе в гражданската квота на ИТН. 

Новата формация отива на предстоящите избори, обединявайки партиите "Зелените", "Социалдемократическа партия", "Сбор" и "Движение на непартийните кандидати".

Очакванията им за изборен резултат на 2 април е 10%. Регистрацията на партията за изборите в ЦИК е веднага след приключването на брифинга.

Обединението се позиционира в дясно-център на политическия спектър. 

Коалиционният съвет е от седем членове - председателите на четирите партии, Каримански, Митева и Юлиян Софрониев - основател и главен изпълнителен директор на високотехнологична българска компания, която разработва и произвежда системи за сигурност, контрол на достъпа и работното време, базирани на биометрична идентификация. Софрониев бил в коалицията като експерт и нямал намерения да се кандидатира за депутат. По думите на Ива Митева помежду си основателите на проекта нямат проблеми за реденето на листите, а всеки желаещ с експертиза може да се кандидатира.

Минчо Христов от ДВИЖЕНИЕ НА НЕПАРТИЙНИТЕ КАНДИДАТИ

Снимка: БТА

Коалиционните решения ще се вземат със съгласие от поне две трети. 

Мерки срещу обедняването, финансовият растеж, борбата с престъпността и корупцията и съдебната реформа, здравеопазване, социалната политика и културата, пряката демокрация и силната местна власт са основните цели на новото обединение.

Тодор Барбалов от “Социалдемократическа партия”

Снимка: БТА

"Червени линии няма да чертаем, защото видяхме, че ни влачат все по-надолу. Търсим умерена политика, за която все повече българи толкова мечтаят", обясни още Митева. 

Зад обединението на четирите партии стои "двегодишното противопоставяне и разделение, което ни върна в далечната 1990 г.". "Не сме там, където искаме да бъдем, а като че ли се върнахме там, от където тръгнахме. За да има обединение, трябва да поставим националните цели над партийните", обясни Ива Митева. Тя разказа, че е търсила и други формации за по-широко обединение. Търсени са хора, които не са се въртели дълго в публичното пространство. 

Владимир Николов представлява "Зелените" в коалиция "Заедно"

Снимка: БТА

"Не те не ни пожелаха, а по-скоро ние решихме да ограничим коалицията до по-малко субекти. Много други хора ни се обаждат и искат да се присъединят към нас", каза тя. "Заедно" щели да търсят експерти и да опитат да обединят младостта с опита и знанията.

Като цел номер едно Любомир Каримански посочи високите цени и инвестирането на пари в икономиката. За разлика от всички парламентарно представени партии ние извеждаме икономическите и социално битови проблеми на хората на преден план, обясни той. Освен това ще се стремят към незабавно прекратяване на нелоялните практики на фирмите със сериозни санкции за сваляне на цените и намаляване на спекулата. Това дори ще е първото, което партията ще направи, обеща Каримански, за нелоялните фирми казва, че няма да получават помощи от държавата. 

"Ние сме за това да има растеж на минималната работна заплата. Ние сме за това тя да расте. Но ако успоредно с това има растеж на икономиката", каза още бившият кандидат за шеф на БНБ. 

Отляво надясно: Павлин Найденов, Владимир Николов, Ива Митева, Юлиан Софрониев, Любомир Каримански, Тодор Барболов и Минчо Христов.

Снимка: БТА

Оттук насетне Любомир Каримански няма да бъде повече съветник на служебния министър на финансите Росица Велкова. 

За раздялата си с "Има такъв народ" Ива Митева каза, че когато принципите им се разминали, си стиснали ръцете и се разделили. За Каримански в партията на Слави Трифонов те са били в ролята на експерти и не са взимали политическите решения, а това не им достигало. С отцепилите се партията не са говорили за новата коалиция, защото според Митева "това е непочтено".