Според днните за вота в страната в парламеннта влизат още 4 политически формации - коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" – със 7.28%, коалиция "България без цензура" – с 5.70%, „Атака” – с 4.52%, и АБВ – с 4.15%.

Резултатите са по данни от първичното въвеждане на протоколите на СИК в РИК. В момента тече повторно преглеждане на протоколите, окончателните официални резултати се очакват най-рано утре вечер.

При това положение, въпреки безспорната си победа, ГЕРБ остават много далеч от мнозинството с едва 85 депутати. БСП ще имат 40, ДПС - 35, РБ - 23, ПФ - 19, ББЦ - 16, "Атака" - 11, АБВ - 11, предаде БНТ.
ГЕРБ вече обявиха, че ще опитат да създадат правителство на малцинството.

По последни данни ГЕРБ печели във всички многомандатни райони, освен в пет, където победител е ДПС. Така партията на Борисов е победител в 26 района, а тази на Лютви Местан  - в Кърджали, Разград. Силистра, Търговище и Шумен.

За първи път БСП не печели и в нито един от избирателните райони, изпреварвайки ДПС с по-малко от процент. В Бургас дори левицата е на четвърто място след ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт, а в Хасково – на трето, след ГЕРБ, ДПС, наравно с Реформаторския блок.

В двата софийски района - 23-ти и 24-ти, БСП е на трета позиция след ГЕРБ и Реформаторския блок.

Десните се представят най-силно в трите района в София, имат добри резултати и в Пловдив, Варна, Русе, дори в Хасково и Монтана.

ДПС има най-висок резултат и при вота в чужбина, главно заради гласовете от Турция - общо 43,82%, следвани от ГЕРБ - с 27,94% и Реформаторския блок с 11,19%. За БСП от сънародниците ни в чужбина вота си са дали едва 2,59%. 

Единствените две партии, които събират над 1% от гласовете и ще получат държавна субсидия, са "Движение 21" на Татяна Дончева - с 1,20%, и "Глас народен" на Светослав Витков - с 1,14%.

Избирателната активност е била рекордно ниска - 49%. За сравнение през 2103 тя е била 51%, а през 2001 - 66%.

34% от избирателите са използвали преференция. Това отново доведи до феномени, подобни на този с Любимец 15 от евроизборите - сега в Старозагорско в БСП се появи казус 22/22, а във Варна при ДПС - 18/18.

Бъдещото правителство

Победителите от ГЕРБ, които първи ще получат от президента мандат за съставяне на кабинет, заявиха, че ще опитат да съставят правителство на малцинството с премиер Бойко Борисов. Те ще водят разговори с всички партии, но ако не успеят да се договорят за подкрепа, предупредиха за вероятност от нови избори около Коледа.

От БСП като цяло заявиха, че минават в опозиция, но все пак не изключиха напълно разговори.

От ДПС допуснаха да подкрепят кабинет на ГЕРБ, но при условие, че имат ясни гаранции за демократични условия и евроатлантическа ориентация, която изключва националистическси партии.

Реформаторите все още нямат категорична позиция, след като Меглена Кунева и Божидар Лукарски заявиха, че няма да поставят условия на ГЕРБ и те могат да излъчат за премиер Бойко Борисов. Радан Кънев обаче бе категоричен, че няма да подкрепи правителство, оглавено от него, каквата беше и единната позиция на формацията преди изборите.

Лидерът на ББЦ Николай Бареков също заяви, че новият кабинет не трябва да бъде оглавяван от партийни водачи, като изключи подкрепа заедно с ДПС. Все пак той бил готов за преговори с "Борисов, Сидеров, Местан".

Патриотите от НФСБ-ВМРО заявиха, че са готови да подкрепят правителство от експерти, в което не се включва ДПС, която трябвало да бъде заличена като партия.

От "Атака" пък заявиха, че решението на ситуацията са нови предсрочни избори.
АНКЕТА: С кого да се коалира ГЕРБ?

АНКЕТА: Възползвахте ли се от преференциалния вот?