Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие. В него освен ръководствата на парламентарно представените партии ще се включи и министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Предложение за 30-минутна почивка направи лидерът на БСП Корнелия Нинова. "За" да се прекъсне заседанието гласуваха 90 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 47, с което то бе прието.

След гласуването председателстващият пленарното заседание Емил Христов обяви 15-минутна почивка.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за извънредното заседание заради съкратеното съдебно следствие и напрежението в Сотиря. Тя направи това от парламентарната трибуна.

Подаваме ви ръка добронамерено, да се съберем и да решим въпроса с няколкото законопроекта, които приехме онзи ден, които се изключват взаимно, касаещи съкратеното производство, в частност случая в Сотиря. Уважаеми дами и господа, виждате, че днес там има гражданско неподчинение, заяви Нинова. По думите й напрежението нараства, а националната подписка стига до 50 хил. подписа.

"Призовавам ви за разум и аргументи. Не можем да оставим два взаимноизключващи се закони да вървят едновременно", посочи Нинова.

Нинова вчера заяви пред Нова телевизия, че мнозинството и ГЕРБ направиха юридически прецедент и приеха едно неморално решение. "В рамките на час парламентът прие два закона, които взаимно се изключват. Единият е на БСП, в който казваме, че за случаи като този в Сотиря, където беше убито дете, няма да има съкратено производство и намаляване на присъдата при самопризнание. В същия ден ГЕРБ внасят предложение да има намаляване на присъдата, но да не е с 1/3 а с 1/5",  заяви председателят на НС на БСП. Тя добави, че законът на ГЕРБ означава, че сегашното положение - извършителите на тежки престъпления да лежат по-малко, ако си признаят, остава.

Корнелия Нинова каза още, че най-странното е, че управляващите подкрепят предложението на БСП, но гласуват и своето, което е обратно. "Нямам обяснение защо го правят - нито юридически, нито морално. При тежки престъпления не трябва да има никакви съкратени производства", категорична бе Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова от своя страна призова социалистите да не използват казуса и мъката на хората.

Имаме сериозна законодателна програма днес, включително и точки, които са предложени от вас, по други обществено значими казуси. За мен беше по-разумно след като приключим законодателната програма да направим този председателски съвет. Сигурна съм, че министърът на правосъдието щеше да се отзове. Няма никаква ситуация на екстремност и смятам, че по-скоро тук се нагнетява допълнително напрежение и е важно наистина важните законодателни решения да не се взимат под влияние на емоциите, заяви още д-р Дариткова.

"Ние ще се включим в председателския съвет, но за всички е ясен механизмът за обсъждане на законопроекти. Това не става на председателски съвет, а в Комисията по правни въпроси. Ако искате да промените правилника, тогава внесете предложение за промяна в Правилника, иначе този правилник, който имаме трябва да се спазва, особено от големите парламентарни групи с претенции за това, че имат добри юристи в групата", допълни д-р Дариткова.