Дискриминацията, тормозът и обществената нетърпимост спрямо някои верски общности обаче все още се проявяват спорадично, а вандалските прояви срещу джамии зачестяват, сочи доклад на Държавния департамент на САЩ, съобщи БНР.

Продължават да постъпват многобройни оплаквания от мюсюлмани за оскверняване на храмовете им в България, пише в документа. Сред цитираните случаи са опожаряване на джамията в Никопол през октомври 2009-а, подпалването на благоевградската по същото време и на карловската джамия през април тази година.

Изредени са и вандализми срещу мюсюлманските храмове в Пловдив, Казанлък и други градове.

Представители на еврейската общност са сигнализирали за оскверняване на еврейски училища в София на 10 март и за нападение с коктейли "Молотов" на 13 юли по синагога в Бургас.

Авторите на доклада отбелязват, че решение за компенсиране на членовете на Алтернативния синод на православната църква все още не е взето, въпреки постановлението на Европейския съд за правата на човека.
Няколко от т. нар. "нетрадиционни" религиозни групи като "Свидетелите на Йехова" се оплакали, че българските медии отразяват дейността им с негативна, пренебрежителна или дори клеветническа информация.