Рекордно кратко, само някоко минути продължи срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с БСП в парламента. Тя е посветена на търсенето на подкрепа за експертния кабинет, който възнамерява да предложи медикът.

Соцлидерката, както се и закани вчера, каза само няколко изречения и прекрати срещата. 

"Уважаваме вашата амбиция. Пожелаваме ви следващите разговори да срещнете по-друго разбиране", заяви тя. 

Преди да сложи финал на краткия разговор тя повтори защо не дават подкрепа за негов състав на правителство.

"Многократно сме изразявали позицията си. Тук сме от уважение към Вас, за да ви кажем три изречения: приемете нашите уважения като личност, няма да подкрепим предложения от Вас кабинет, заради това, че го смятаме за кабинет на ГЕРБ. Имаме от години отношения и история с ГЕРБ и тя е на спорове и противоречия, затова не можем да си позволим да приемем Вашата оферта", обоснова се Нинова.

Номинираният за премиер от ГЕРБ лекар изтъкна, че е приел номинацията в опит да намали напрежението между партиите и да улесни пътя към диалог и консенсус. Според него нови избори сега само ще усилят още повече кризите, в които се намира страната, а това ще се отрази най-сериозно на най-уязвимите - хората с ниски доходи ще обеднеят още повече.

Той повтори заявените и пред ДБ три приоритета, които намира за най-важни пред страната - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването към Шенген и еврозоната. 

"Твърдо заставам зад реформи, свързани с прозрачност, антикорупционни практики и правораздавателна система. България трябва да спре да кърви във финансов аспект и начинът това да се случи е да има работещо правителство. Надявам се в тези приоритети да намеря, все пак, някаква подкрепа, защото това е единственият начин за обществото да продължи напред", заяви Габровски.

Корнелия Нинова се съгласи, че България има нужда от стабилност и редовно правителство и пожела успех на кандидат-премиерът.

Габровски вече получи отказ от "Демократична България", чието ръководство първо се срещна с него. Христо Иванов обаче увери, че по важни теми може да разчита на диалог и консенсус с тях.

На срещата с професора присъстваха още Томислав Дончев и Десислава Атанасова от ГЕРБ, но те не се включиха в разговора. 

"Възраждане" пък вече анонсираха, че няма да се отзоват на поканата да разговарят с номинирания за премиер.

В късния следобед проф. Габровски ще се срещне с ДПС, а с останалите парламентарни сили разговорите му са планирани в петък.

Снимка: Булфото