Заради сериозни разминавания по фундаментални въпроси "Възраждане" няма да отиде на срещата с проф. Николай Габровски, кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Това каза по време на брифинг в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, председател и на парламентарната група на "Възраждане".

"За какво точно да си говорим с тези хора, след като вече всичко сме чули и сме видели от тях, не само в този парламент, в последните 12 години. Мисля, че всичко е ясно. Няма никакво значение как се казва човекът, защото той е кандидат за министър-председател на ГЕРБ. Нали някой от вас не си мисли, че този човек ще води политика, различна от тази на ГЕРБ?", попита риторично той.

Костадинов посочи, че сред фундаменталните въпроси, по които има различие между двете партии, са референдума за членството ни в еврозоната и приемането на еврото, закупуването на нови осем изтребителя F-16.

"Имахме възможност да видим и техните гласувания (на ГЕРБ - бел.ред) в парламента - неколкократно по много важни въпроси. И по темата за подаряването на българското оръжие за Украйна, и по темата за подаряването на близо 3 милиарда лева за нови 8 американски чертежа, и по темата за еврото, и по темата за американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", което рискува сигурността не само на българските граждани, но и на целия Европейския континент, и по много други още въпроси ние имаме радикално разминаване - вътрешно и външнополитически", заяви Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" все пак уточни, че разговор може да има, ако кандидатът за премиер на ГЕРБ декларира, че е против въвеждане на еврото, купуване на американски изтребители и предоставяне на оръжие за Украйна.

По думите на Костадинов, единственото правителство, което формацията му ще подкрепи, е кабинет с мандат на "Възраждане".

"Ние сме готови с проект за кабинет и искаме третия мандат за нас", допълни той.

Междувременно в парламента започна консултацията на номинирания за премиер проф. Габровски с "Демократична България". Заедно с неврохирурга на срещата са и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и председателят на ПГ Десислава Атанасова.