Той заяви, че договорът с Полша е бил икономически по-изгоден за страната ни, предаде БТА.

Ненчев коментира пред журналисти, след като се яви на разпит като свидетел в Столичното следствието заради обвиненията срещу министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов за сключения договор за бартер на ваксини с Турция.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че министрите ще бъдат привикани да дадат обяснение как е гласувано решението за бартер на ваксини с Турция, което е взето на 28 май 2015 г. от кабинета неприсъствено. По принцип те имат право на това, но от държавното обвинение заявиха, че искат да изяснят с какви документи са били мотивирани членовете на кабинета.

На въпрос защо е призован, на влизане Ненчев отговори, цитиран от БГНЕС:

"Не знам, може би във връзка с това около Москов. Сега ще видя".

Запитан дали според него това е свързано с политическата обстановка и оставката на кабинета, той отвърна:

„Вероятно, очевидно има политически елемент. Но нека да видя първо за какво се касае, след това ще ви кажа”.

След като излезе, Ненчев заяви, че е бил разпитван дали подписът под решението на Министерския съвет за бартера с ваксините е негов. По-рано, първа от министрите, беше разпитана вицепремиерът Меглена Кунева. Тя обаче подмина с кола събралите се журналисти и на влизане, и на излизане и не направи изявление.

Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова каза пред медиите, че няма призовка и на този етап не е викана от прокуратурата, предаде БТА.

В отговор на въпрос тя заяви, че на неприсъствено заседание на МС са взети три решения.

"Аз съм подписала първото от тях, което е от 28 май 2015 г. Това е по предложение на министъра на здравеопазването, внесено е на неприсъствена процедура, подкрепили сме с колегите в духа на подкрепа на политиките, които провежда Министерството на здравеопазването", добави Павлова.

Все още не е ясно дали днес на разпит ще дойде и друг от членовете на кабинета в оставка.