Задължително легализиране на присъствието в Турция на компаниите на социалните медии, за да могат да носят финансова отговорност и да изпълняват решенията на турските съдилища. Това е едно от изискванията, включени в наредба за социалните медии, която предстои тези дни да бъде внесена в турския Меджлис, съобщи заБТА Нахиде Дениз.

Други изисквания в наредбата са: регистрация на самоличността на потребителите на акаунти в социалните медии; ускорена процедура по инкриминиране на авторите на постове при изискване от съдебните органи; забрана на постове с текстове, изразяващи омраза и подобни негативни отношения и други.

"След като президентът Реджеп Тайип Ердоган /вчера/ заяви, че "искаме да контролираме изцяло постовете по каналите на социалните медии", новата наредба за социалните медии ще бъде внесена в парламента преди 15 юли", пише близкият до правителството автор на рубрика във в. "Хюрриет" Абдюлкадир Селви.

Парламентът, който до 15 юли трябва да избере председател (според кулоарните информации със сигурност ще бъде преизбран досегашният парламентарен ръководител от ПСР Мустафа Шентоп, след като другият кандидат на ПСР Бинали Йълдъръм се оттегли по свое желание), се предвиждаше да излезе във ваканция.

Но по нареждане на Ердоган новата наредба за социалните медии спешно ще бъде внесена в парламента и се очаква да бъде приета до 15 юли, допълва Селви.

Всъщност, проблемът за осигуряване на по-строг контрол върху социалните платформи от доста време е във вниманието на управляващите среди и се коментираха различни варианти за осигуряване на по-строг контрол.

Ердоган настоя вчера социалните медии Youtube, Netflix и Twitter да бъдат поставени под контрол.

Какво се случи междувременно

Дъщерята на Ердоган, която е омъжена за Берат Албайрак, министър на хазната и финансите, за четвърти път стана майка. Тя роди син, който е осми внук на Ердоган. Двамата родители обявиха събитието в Туитър. Там обаче бяха отправени обидни квалификации към дъщерята на Ердоган и нейния съпруг, както и към новороденото бебе.

Гневът на Ердоган изригна, президентът квалифицира постовете и хората, които са ги написали, като израз на мръсна кампания срещу цялата фамилия.

"Човек го заболява дори когато говори за това. Няма да оставим ненаказани тези долни хора. Защото това, което се стовари върху нашето семейство, може да сполети всеки от 83-те милиона граждани на Турция", каза той.

Редица политически лидери заявиха солидарност с Ердоган и протестираха срещу обидните квалификации срещу семейството на Есра и Берат Албайрак, заявявайки, че са аморални и неприемливи.

Съпругата на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу дори се обади по телефона на Есра Албайрак, за да й изрази съчувствие.

А съюзникът на Ердоган Девлет Бахчели закри акаунта си в Туитър и заяви, че в знак на протест повече няма да ползва социалната платформа за споделяния.

От полицията съобщиха, че са били разкрити двама от авторите на обидните постове в Туитър и са задържани. Според някои медии постовете са дело на хора от Фето, терористичната организация на проповедника Фетуллах Гюлен, която се счита за организатор на осуетения опит за преврат на 15 юли преди 3 години.