По думите на Елван разпространената в някои медии информация, в която името на Билял Ердоган "служи като средство", не отговаря на истината, а поместените твърдения са "неоснователни, лъжа и клевета", съобщава в. "Йени Ася", цитиран от БТА.

По време на обсъждане в турския парламент на бюджета на президентството вицепремиерът представи данни за направените от президентската институция разходи. Според изнесените сведения от встъпването си в длъжност досега Реджеп Тайип Ердоган е похарчил 500 милиона турски лири - сума, която както отбеляза Елван, е по-малка в сравнение с изразходваните в предишни периоди средства.

Някои турски издания разпространиха миналата седмица появили се в български медии твърдения за подкрепа, включително финансова, на Билял Ердоган за новата партия на Лютви Местан ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност). 

Турският вицепремиер Ялчън Акдоган коментира, че турското правителство поддържа близки отношения с етническите турци в България.

"Като правителство ние им помагаме. Осъществяваме близки отношения със сънародниците, които са в България, с нашите граждани, които са там", посочи вицепремиерът в отговор на депутатски въпрос, зададен по време на обсъждания за бюджета в турския парламент.

Българският парламент създаде комисия, която трябва да провери твърденията за намеса на политици и дипломати от Турция, както и дали български партии прокарват интересите на Руската федерация. За такова вмешателство се заговори след раздора в ДПС, при който Местан бе отстранен като лидер.

Москва вече реагира остро, като заяви, че създаването на тази комисия е "нелепо" и дори е възможно в България да се зароди "маккартизъм".

От българското МВнР отвърнаха, че Русия не би трябвало да се меси в суверенни решения на Народното събрание на страната ни и че дори подобни изявления биха могли да се тълкуват като потвърждение на тези съмнения.

Прези уикенда обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че не очаква да излезе нищо добро от тази комисия, затова препоръча на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да преосмислят решението.

Според Борисов работата на комисията може само да влоши отношенията на България и с Турция, и с Русия. Той напомни, че Руската федерация "направи голям завой по темата с туризма", а Турция не реагира така остро на оградата на границата, както би могло да се очаква.

Комисията би следвало най-малкото да изслуша ръководителите на служби и да излезе със становище, че не е в нейните правомощия да работи по случая, парламентът трябва да се освободи от тази отговорност, коментира по БНР бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин.

"С това решение Народното събрание постави под натиск министерството на външните работи. Това решение дойде в неудачен момент", категоричен бе той.

Вигенин оприличи действията около създаването на комисията със "слон в стъкларски магазин" и подчерта, че създаването ѝ поставя риск пред държавата.