Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков и сръбският му колега Александър Вулин обсъдиха мигрантския натиск и вариант за намаляване на трафика на граничния пункт "Калотина-Градина" през лятото, предаде БТА.

Това, което се отразява при нас, се отразява и в Сърбия, каза вътрешният министър относно мигрантите.

Рашков изчисли, че с около четири-пет милиона лева ще бъде ремонтирана оградата по границата в Турция. А причината тя да е в лошо състояние е, че години не била поддържана.

Двамата са търсили вариант и за намаляване на трафика на граничния пункт Калотина-Градина през лятото. Договорили са се за възобновяване на проекта за нов КПП до село Салаш в България.

За разлика от страната ни, Сърбия вече е доста напреднала, посочи Рашков.

Снимка: БТА

Колегата му Александър Вулин също коментира мигрантския поток, като беше категоричен, че Сърбия няма да бъде паркинг за мигранти. В общ интерес на двете държави е потокът пътуващи да е по-бърз и по-безопасен.

Снимка: БТА

 Малко по-рано пред журналисти на ГКПП "Калотина" Рашков заяви, че акцията на ДАНС в КЕВР вчера е заради съмнения със спекула на цените. Пред медиите Рашков коментира, че все още няма обобщена информация за вчерашните действия, но всички съмнения трябва да бъдат проверени.

Не можем да стоим безучастно и да гадаем какво се случва с цените, макар това да е тенденция на световния пазар, каза Рашков.

Снимка: БТА

Важно според него е да се установи и дали няма заложени бомби от предишното правителство.

Вътрешният министър критикува работата на прокуратурата и разказа за дело по материали от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, които са предадени на прокурор.

Снимка: БТА

В тях имало данни за големи щети, следовател дори дал препоръки как да продължи разследването. Наблюдаващият прокурор обаче излязъл в отпуск.