Съветът на директорите на "Информационно обслужване" е променен на 22 юли след общо събрание на акционерите и по искане на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Министър Папазов отрече днес по БНР, че смяната е политическа и с цел манипулация на предстоящи избори.
По думите му това е изключително важна фирма, която поддържа почти всички регистри на съдилищата.

"Има огромна нужда от изграждане на системен интегратор на електронното правителство. Това е мястото в бъдеще на "Информационно обслужване",
смята Папазов.

Той разказа, че "Информационно обслужване" се забавило с публикуването на годишният си отчет за миналата година.
От него обаче станало ясно, че дружеството е на загуба от 2,5 млн. лева, което не се случвало досега в историята на компанията.

Предишното ръководство не показало и воля да промени основната ситуация в дружеството - всички реформи можели да се обосноват само със съкращаване на персонал, сред който добри специалисти, а в същото време имало сериозен недостиг на квалифицирани кадри по проекти.

Според Папазов е имало изтичане на ноу-хау при старото ръководство, за което обаче не обвинявал "Информационно обслужване", защото заплатите не били  толкова високи и хората търсели по-доходоносна дейност.

"Бизнес планът, който е приело предишното ръководство, се нуждае от сериозни корекции при заложените цели и планирани приходи. Още през март трябваше да се актуализира, защото е станало ясно, че няма да бъдат реализирани приходи от основни договори за 2 млн. лв.",
каза още Папазов.

Новото ръководство

За председател на Съвета на директорите на дружеството е избран Георги Тодоров, който е зам.-ресорен министър.
По думите на Папазов, той е с дългогодишен опит на ръководни позиции в цялата администрация на министерството.

Новият изпълнителен директор Николай Недялков имал доказан опит в ръководенето на проекти и също идвал от IT средите.

Александър Петров е математик и дългогодишен член на ЦИК от квотата на БСП.

Гюнай Мехмедов е собственик на IT фирма.

Красимира Стоянова е главният юрист на министерството и е единствената от старите членове.

Оставки

Целият борд на Съвета на директорите на „Информационно обслужване” си е подал оставката още преди два месеца с идването на новото ръководство, обясни в събота математикът проф. Михаил Константинов.

"Подадохме оставка, за да дадем възможност на новото ръководство на министерството, към което сме, да си назначи свои хора, с които да работи”, обясни той.

През март Константинов обяви, че "ако алтернативната на ГЕРБ е тройната коалиция, ще стори всичко необходимо това да не се случи".
След изказването БСП и ДПС призоваха цялото ръководство на "Информационно обслужване" да се смени.