Решението Испания да не присъства на срещата на лидерите на Западните Балкани с Европейския съюз, която ще се състои на 17 май в София, е било най-съгласуваното от няколко години, това заяви министър-председателят на Испания Мариано Рахой в отговор на журналистически въпрос на пресконференция в резиденция "Бояна" след срещата му с премиера Бойко Борисов.

Така той потвърди позицията на страната си, която не признава независимостта на Косово.

По думите му Испания подкрепя всички мерки, които допринасят за развитието и стабилността на Западните Балкани. Той изтъкна, че финалната декларация, която ще бъде приета на тази среща, ще бъде неутрална по въпросите, които безпокоят Испания и затова той благодари за усилията на българския премиер, защото по този начин дава възможност да получи подкрепа от страна на Испания.

Мариано Рахой допълни, че страната му винаги е поддържала конструктивна позиция по отношение на този регион. Той изтъкна, че страната му високо цени усилията и усърдието, с което работи Бойко Борисов по всички тези въпроси. Според него всичко това ще допринесе за подобряването на условията на живот в региона и българският премиер може да разчита на помощта на Испания.

Освен това Мариано Рахой даде висока оценка на българското председателство на Съвета на ЕС. Той заяви на пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов, че без никакво съмнение българското председателство е едно от най-успешните, а темите в европейския дневен ред са от огромно значение за бъдещето на Европа.

Премиерът на Испания даде положителна оценка и за начина, по който в рамките на нашето председателство се засягат много важни въпроси за всички европейски граждани, сред които и тези, свързани с Брекзит, бъдещето на Европа. Премиерът на Испания заяви, че са на едно мнение с българския министър-председател, че сме в ключов момент и допълни, че и двамата са убедени, че проектите, които сега се осъществяват, ще бъдат от голямо значение за европейските граждани.

Убедени сме, че само заедно ще можем да се справим с предизвикателството на нашето време и да дадем отговор на притесненията на европейските граждани, каза Рахой. Сред тях той открои следващата финансова рамка, по която преговорите, по думите на испанския премиер, са много сложни, защото Общността трябва да се справи с първата финансова рамка след Брекзит.

Премиерът на Испания декларира подкрепа на българския министър-председател по отношение на кохезионната политика, която по думите му трябва да продължава да е основен стълб в европейската интеграция. Други важни според испанския премиер политики са тези, свързани дигиталните технологии, околната среда и миграционната криза.

По време на разговорите с българския премиер испанския министър-председател отбеляза, че е било отчетено "чудесното състояние" на двустранните взаимоотношения. Хилядите българи, които живеят в Испания, са прекрасен пример за интеграция в нашето общество, каза испанския премиер. Той изтъкна и добрите двустранни търговски отношения, като посочи, че Испания е на 8 място в тези взаимоотношение с тенденция за ръст на износа и вноса.

Двамата премиери са обсъдили също полицейското и съдебното сътрудничество между двете страни и предизвикателствата на международната политика.

Притеснява ни нестабилността в Близкия Изток и оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, което не е добър знак, коментира премиерът на Испания и добави, че ЕС иска да играе конструктивна роля в това отношение.

Двамата премиери за засегнали в разговорите и Украйна, каза Рахой и заяви, че Испания подкрепя суверенитета на тази държава.

Във връзка с евродирективата за международните превози премиерът на Испания каза, че това е важен въпрос и изтъкна, че темата е била обсъдена с Борисов. По думите му по темата трябва да се вземат разумни решения.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че приятелството с Мариано Рахой датира още от времето, когато е бил вътрешен министър. Той посочи това, защото България има перфектно полицейско сътрудничество с Испания. Борисов благодари на испанския премиер, че оценява по достойнство Българското председателство на ЕС.

Министър-председателят изтъкна, че темата за ядреното споразумение с Иран ще бъде повдигната утре на Съвета по транспорт.

Бойко Борисов добави, че информирал Рахой, че транспортните фирми и работници трябва да бъдат разглеждани с еднакъв аршин - по отношение на 8-часовата почивка и застраховките на товарите. Българският премиер допълни, че е най-много притеснен за това, че се задължават българските шофьори да се връщат в страната на всеки 3 седмици, което, по думите му, ще убие този бранш, защото страната ни е много отдалечена от Великобритания, Холандия или Германия. Той се надява този проблем да бъде разрешен. Затова той е подготвил текстове, които ще бъдат разгледани на утрешната среща на Съвета по транспорта, за да се намери разумният компромис за нашите превозвачи.

Борисов каза, че е запознал Рахой какво се прави по въпросите със Западните Балкани и основната цел, която е поставена - "Балканите да се превърнат в една строителна площадка", за да може този регион да стане добро място за живот, туризъм и бизнес. Коридорите 4, 8 и 10 са приоритет, както и ж.п. коридорите, пристанищата и изграждането на дигиталната инфраструктура, допълни премиерът. Той се надява, че включително и Испания, която не признава Косово, ще подкрепи тези усилия, защото това ще е добре за цяла Европа.

Българският премиер посочи, че много българи живеят в Испания, както и много испански фирми работят със страната ни. Той подчерта, че проблеми в двустранните отношения с Испания няма, защото испанското правителство и нашите консули полагат усилия да бъдат разрешавани изникналите проблеми.

Борисов бе категоричен, че България върви уверено по пътя към приемането в Шенген и Еврозоната, защото страната ни изпълнява критериите.

Борисов се надява да бъдат разрешени проблемите с Украйна, както и с Русия, защото страната ни има добър стокооборот с тази страна.

По повод десетките жертви при сблъсъци в Газа, заради откриването на американско посолство в Ерусалим, премиерът на Испания заяви, че е разтревожен и обезпокоен. Мисля, че трябва да се потърси пропорционалност и сдържаност, и се надявам тези неща никога да не се повтарят, защото говорим за най-важното право на хората - това на живот, коментира испанският премиер.

Не може да загинат над 50 човека и да кажем, че това е най-хубавият ден, заяви българският премиер и допълни: "всички сме живи същества и имаме право на живот". Той напомни, че България води балансирана политика, както и това, че страната ни е спасила над 50 000 български евреи от нацизма и отбеляза, че България е в добри отношение и с Палестина. Това, което става в Близкия Изток, прегрупирането на сили, спирането на ядрената програма - Иран, Сирия, Ирак, Либия, Йемен, Афганистан - всичко идва после на нашите граници, и всичко идва после в Европа като проблеми, каза Борисов.