Въпреки "опитите от всякакви страни да се блокира правителството" ПП-ДБ ще направят "всичко необходимо за създаване на редовна власт" - това стана ясно от думите на съпредседателите на ПГ на втората сила в парламента Николай Денков и Атанас Атансов в кулоарите на Народното събрание. 

"Това, което мога да кажа, е, че виждаме опити от всякакви страни да може да се блокира правителството. Мисля, че е ясно, че има причини за това", каза Денков в първия си коментар пред журналисти, след като Кирил Петков обвини службите и техния "инструмент" Радостин Василев за записи на политици от ПП и ДБ. 

По думите на Денков разделението е голямо накъде ще тръгне България през следващите години и залогът е голям. "Аз мисля, че това, което каза г-н Петков, е достатъчно ясно", посочи съпредседателят на ПГ на втората сила в парламента.

"Нека да видим какво ще каже г-н Василев днес. Това, което разбрахме, е, че се е похвалил той лично, че има с него институции, както и хора от криминалния контингент, които всъщност това ги интересува. Ще се опитаме да минем, доколкото е възможно, спокойно през тези препятствия. Мисля, че и г-жа Габриел има желание да има краен резултат, но няма да е лесно", коментира още Денков. 

Попитан дали смята, че изнесеното ще повлияе на авторитета на парламентарната им група, Денков каза, че винаги е бил на принципа "прави каквото трябва, да става каквото ще". "Дали ще повлияе или не - зависи как ще чуят и прочетат хората това, което се изнася", добави той. 

Ще направим всичко необходимо, независимо от цялата тази атака, която върви, да създадем редовна власт. 

Това заяви другият съпредседател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов, който е и председател на ДСБ.

"Притеснявам се, че процесът за съставяне на правителство ще бъде затруднен. Правени са сглобки между отделни части от изречение. Това активно мероприятие е насочено срещу избирателите на ПП-ДБ, а от друга страна - срещу части от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, които се съпротивляват срещу подкрепа на втория мандат на ПП-ДБ", каза Атанасов пред NOVA. 

Той попита и защо все още не е връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като в понеделник Николай Денков и Мария Габриел излязоха със съвместно изявление с предложение за ротация на премиерите с втория мандат.