Президентът Румен Радев е изпратил официален отказ за освобождаването на шефа на ДАНС Пламен Тончев. Това съобщи държавният глава пред журналисти, след като участва в отбелязването на 110-годишнина от основаването на Съюза на българските писатели.

Премиерът Николай Денков поиска от президента да освободи Тончев в началото на ноември. Правителството координира работата на службите, каза тогава Денков и допълни, че е загубил доверието в ръководството на ДАНС.

"Случаят с председателя на ДАНС е приключен, днес изпратих официален отказ за отстраняването на председателя на ДАНС, защото мотивите не отговарят на закона", коментира Радев. 

По думите му днес на Съвета по сигурността към Министерския съвет правителството е обосновавало своите решения с анализите и позициите на ДАНС.

Това показва много ясно, че основната причина не е в нарушаването на закона, а в сценария от записа, добави президентът.

Румен Радев сподели мнението си и за случващото се в парламента относно дерогацията за "Лукойл" и гласуването на вота на недоверие към кабинета "Денков".

Следя със сериозна загриженост случващото се днес в Народното събрание, заяви още държавният глава. "Управляващите и мнозинството в този парламент трябва да си дават сметка, че властта е съзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване. Докато парламентът и правителството си играят на власт, в същото време текат редица процеси със силен деструктивен заряд. Сами съсипваме енергетиката и икономиката си, режем си европейската перспектива, сами саботираме собствените си национални приоритети", каза държавният глава и продължи:

"Преди месец аз предупредих, че новата енергийна вноска ще декапитализира "Булгартрансгаз" и ще има силно отрицателна реакция в Европа. Тогава управляващите шумно отрекоха. За съжаление, едва днес, като че ли започват да осъзнават размера на щетата, която те причиняват. Защото дългът на "Булгартрансгаз" вече е над 250 милиона. Унгария подаде иск срещу България към ЕК. Затова и днес бяха тези аварийни мерки, панически, за да не продължава обезкървяването на "Булгартрансгаз".

Румен Радев подчерта още, че това не решава основния проблем, защото дългът на дружеството няма как да бъде отписан от неговия баланс.

"В бюджета за догодина няма да влязат така бленуваните милиарди от вноската, а България вече се сочи с пръст като ненадежден партньор. Унгария с всяка вероятност ще сезира съда на ЕС срещу България и то същата тази Унгария, която е наш съюзник и партньор, с която ни свързват исторически и културни връзки. Същата Унгария, с която само преди два месеца при посещението ми там, благодарение на приятелството и добрата работа, подписахме споразумение с президента и премиера, което превръща България във важен фактор в доставките за втечнен газ за Европа. И ние в този момент с тези действия съсипваме това", категоричен беше държавният глава и коментира интервюто на Асен Василев за DW.

"И фарсът става пълен, когато в западни медии четем изявление на нашия министър на финансите, който твърди, че основната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вносът на руски газ за Унгария, Австрия. България явно става тясна за манията за величие на някои хора, които вече се опитват да диктуват решенията на суверенни държави - на наши съюзници и партньори, на които ние разчитаме за Шенген", каза още президентът.

И добави, че силно се надява и министър-председателят, и външният министър, и Комисията по външна политика в НС да осъзнават какво се случва.

Попитан за решенията на партиите относно дерогацията за "Лукойл", Радев отговори следното:

"Не съм говорител на партиите, но винаги съм имал позиция, която е в интерес на българските граждани и българската икономика. Всички анализи показват, че едно прибързано премахване на дерогацията води до неоправдан риск за дефицит на горива и за скок на цените".