"Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно такава тема." Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, попитан как ще коментара като върховен главнокомандващ идеята на лидера на "Воля" Веселин Марешки за референдум за излизане на България от НАТО. Според депутата бизнесмен алиансът "на практика нищо не ни дава, а ни ограбва".

"България е част от НАТО, това е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове на НАТО - но аз винаги ще продължа да повтарям - не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия", подчерта обаче държавният глава. Той участва днес в Българо-австрийски бизнес форум, където говори за инвестиционните предимства на България.

По-рано и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че България никога не може да започне процедура по излизане от НАТО, защото той е част от националната сигурност. Той каза, че не е запознат с мотивите на Марешки, но предположи, че има нещо общо с политическия форум, на който присъства вчера, и търсенето на съмишленици в Европа. Лидерът на "Воля" участва в лидерската среща на Движението за Европа на нациите и свободите заедно с Марин Льо Пен - лидер на френския "Национален фронт" и други популистки лидери в Европа.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък заяви, че идеята на Марешки е ярка демонстрация на популизъм.