Смятам, че европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет, но без кохезия, без реална конвергенция рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа.

А това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос на пресконференция с австрийския си колега Александър ван дер Белен, който е на официално посещение в България.

Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия, заяви президентът Радев на въпрос за идеята на ЕК за следващия финансов период да се увеличат средствата за сигурността и да се намалят за кохезия и земеделие.

България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С посещението ми в Русия през втората половина на май и с посещението на френския президент Макрон, почти по същото време, ние провеждаме единна европейска политика по отношение на Русия. Целта е да се търсят всички възможности за открит диалог и за проекти от взаимна изгода", каза още Радев.

Държавният глава коментира и темата за сигурността на Европа.

"Имаме в момента много нисък емиграционен натиск на нашите граници, работим много добре с Турция, но мисля, че Европа трябва да бъде много по-ефективна и решителна що се отнася до кризата с мигрантите. Трябва да участваме много повече и да подпомагаме родните страни на тези мигранти, за да могат тези страни да се развиват - трябва да подкрепим здравните им системи, системите на образование и т.н.

Ще има сериозно увеличение на бюджета за охрана на границите и се радвам, че има такова решение на европейско ниво. Освен това общата европейска политика за убежище трябва да бъде придвижена напред", каза президентът и отново подчерта, че Европейският съюз трябва да се ангажира много по-сериозно в комуникацията със страните, от където идват търсещите убежище емигранти.

Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно такава тема, каза пред журналисти президентът Румен Радев, попитан за коментара му като върховен главнокомандващ на идеята на лидера на партията "Воля" Веселин Марешки за референдум за излизане на България от НАТО.

България е част от НАТО, това е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове на НАТО - но аз винаги ще продължа да повтарям - не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия, коментира държавният глава. Той участва в Българо-австрийски бизнес форум, където говори за инвестиционните предимства на България.

Австрия е водещ инвеститор у нас, подчерта държавният глава след срещата с колегата си Александър Ван дер Белен.

Стокообменът ни с Австрия възлиза на 1,2 млрд. евро, което превръща Виена във водещ чуждестранен инвеститор в България, каза още президентът.

"Обсъдихме общата политика за сигурност и отбрана, сътрудничество, европейският фонд за отбрана, както и нови механизми за повишена сигурност. Говорихме и за предизвикателствата на мигрантската криза, необходимостта от реформа на Общата европейска система за убежища, перспективата на кохезионната политика след 2020 г.", поясни още президентът Румен Радев.