"България никога не може да започне процедура по излизане от НАТО", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод предложението на лидера на "Воля" Веселин Марешки да бъде организиран референдум за излизане на страната ни от НАТО. Депутатът бизнемен се мотивира, че "една истински силна и обединена Европа може да бъде равностойна на САЩ, а не да сме нейна притурка".

"Изненадва ме, защото тази тема никога не е чувана от опозиция. Трябва да бъдем категорични и много ясни - България никога не може да започне каквато и да било процедура по излизане от НАТО, защото той е част от националната сигурност и гарантиране на всичко това, с което можем да се защитим като държава членка на НАТО. Всичко останало са възможни хипотези и много тежки сценарии могат да се случат. Подобни анонси биха довели само до определени спекулации и внушения. Убеден съм, че демократичната общност, която съществува вече 27 години, дава подкрепата си за всички правителства именно заради това", каза още Цветанов пред журналисти в парламента.

По думите му предстоят много интересни европейски избори, защото те ще бъдат много ясен лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС.

"Убеден съм, че преобладаващите ще бъдат за силна и обединена Европа и да бъдем част от НАТО", категирочен бе той.

Във връзка с тезата, че Европа всъщност взима от България, а не обратното, Цветанов заяви, че има солидарност.

Едните партньори на ГЕРБ искат да излезем от ЕС, другите - от НАТО, коментира пък председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му идеята на Марешки е "ярка демонстрация на популизъм".

"Това е ГЕРБ, ГЕРБ не променят, а подменят. Те въвеждат двойните стандарти. Тези дни в съседните ни държави призоваваха да не се подвежат по популисти и националисти. Това им е ценностната система и коалиционната култура", добави той.

АНКЕТА: Подкрепяте ли референдум за излизане от НАТО?