Президентът Румен Радев хвърли ръкавицата към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като го предизвика да се включи в президентската битка. 

"Аз мисля, че е крайно време, Борисов да престане да използва своята партия като щит и да защити честта й, като се кандидатира като президент", заяви Румен Радев. 

"Така мисля, че е редно. След всички изговорени приказки и предизвикателства мисля, че това е логичният изход", допълни още държавният глава. "Вижте само с какви аргументи излизат - да не се стреляло по тях", възмути се той.

Радев коментира и поскъпването на електрическата енергия, като посочи, че това е наследство от ГЕРБ. "Поздравявам служебното правителство, че започна да въвежда ред в хаоса в енергетиката, наследен от предишните управляващи. Започна да обезврежда заложените от тях мини. Има още много работа, така че да се намерят верните решения, да се отстранят една по една олигархичните зависимости в нашата енергийна система", добави президентът.

"Първите резултати вече са налице. Трета поредна седмица цените на тока в България са едни от най-ниските в Европа. Това е заслуга на служебното правителство за неговите бързи и отговорни действия", допълни той.

В отговор на упреците за полицейски репресии спрямо актива на ДПС по време на предишната изборна кампания, както и на критиките на ГЕРБ по адрес на вътрешния министър Бойко Рашков, президентът коментира, че не се меси "в работата на нито един министър".

Той допълни, че очаква МВР и службите да продължат да работят решително и да защитят честността на предстоящите избори.

"Грозното явление "купен вот" няма място в демократична държава", каза още президентът и изрази удивление, че някои политически сили го бранят. "Иие странно, че някои партии упорито се идентифицират с него", допълни президентът.

"Разчитам на подкрепата на всички българи, които искат промяна", заяви Радев, който откри учебната година в Минно-геоложкия университет. 

Президентът разкри още, че в началото на септември е провел работна среща с президента на МВФ Кристалина Георгиева по нейно настояване. "Сподели какви са световните тенденции в икономиката, развитието на инфлацията и какви биха могли да бъдат евентуално последствията за България", обясни държавният глава по адрес на шефката на МВФ, която бе обвинена в лобиране за Китай, а сп. "Икономист" поиска оставката й.