До края на седмицата или най-късно в началото на следващата, ще обявим мерки за овладяване на кризата с цените на тока и горивата. Това каза пред журналисти във Велико Търново служебният премиер Стефан Янев, коментирайки кризите, пред които е изправена страната, предаде БТА.

Той подчерта, че у нас енергопроизвеждащата система е била системно неглижирана в последните десетина и повече години. Според него е необходимо да се проведе дебат за бъдещето на цялата енергийна система, защото за да се решат въпросите, трябват и дългосрочни мерки.

Янев не пожела да коментира думите на представители на политически партии, тъй като те вече били в предизборна кампания. Но каза, че правителството разчита на критиката, когато е градивна. Отговаряме й по най-добрите начини и търсим решение за кризите, отбеляза Янев.

По-рано председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обвини президента Радев и служебното правителство за повишаването на цените в държавата. "Всичко поскъпва със стотици проценти - токът с 300%, желязото с 200%, газът със 160%, дървата с 80%. И никакви мерки не се взимат. Това е промяната. Промяната на цените всъщност е цялата промяна", заяви в Пловдив експремиерът.

Стефан Янев изтъкна, че мерките, които са взети по отношение на ковид кризата са налице и са адекватни. "Ние не можем да предскажем кога и как върви развитието на този вирус, но смятам, че се справяме", посочи той. Според него бизнесът и държавата са взаимно свързани системи. Държавата е длъжна да се грижи за бизнеса, така както бизнесът е длъжен да се грижи за държавата си.

"В този смисъл нашите усилия са свързани и в тази посока - да създадем достатъчно добри условия, така че мерките за здравето и сигурността на хората, в частност по отношение на здравната система, да са адекватни и да позволяват на бизнеса да работи, съобразно тези мерки, същевременно да има развитие", каза Янев.

Служебният премиер смята, че през последните няколко месеца е факт световно възстановяване. "Нашите икономически показатели са много добри и България се развива много добре, в това отношение има постигнат баланс", смята Янев.

На критиката, че актуализацията на бюджета ще доведе до вдигане на данъците Стефан Янев каза, че не е чул такава хипотеза при дебатите за бюджета в Народното събрание. "Още повече, че предвижданията и очакванията са, че приходите на бюджета ще бъдат по-големи от заложеното в бюджета. Няма намерение за вдигане на данъци, не се и очаква подобно нещо. Икономиката ни е в подем и се развива здравословно, като изключим този факт за вдигането на цените, което засяга най-много малките и средни предприятия, които имат най-малка гъвкавост", обясни Янев, цитиран и от Нова.

Във Велико Търново служебният министър-председател участва в среща с кмета Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България по теми, свързани с проблемите пред българските общини.

Стефан Янев се включи в честването на 113 години от Независимостта във Велико Търново.