Българското правителство показа кураж като избра много трудна тема за приоритет на председателството - Западните Балкани. Това каза президентът Румен Радев в приветственото си слово при откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз /КОСАК/, която се провежда в НДК. Българският държавен глава избра да говори пред форума на английски език.

Българското правителство разработи точните приоритети за своето председателство, заяви Румен Радев. Той посочи, че има съгласие по това, че не може да се говори за просперираща и стабилна Европа, без да се гарантира сигурността и стабилността на Западните Балкани. Ако не дадем европейска перспектива на Западните Балкани, те ще дадат балканска перспектива на Европа, посочи той.

Българското правителство показа постоянство като върна обратно акцента върху Западните Балкани в една много деструктивна среда - иранската ядрена сделка, търговската война, пакета за мобилност, каза Радев. Регионът е много крехък, няма гаранции за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите, да започне дискусии и да предприеме действия, отбеляза Радев.

Според президента българското правителство е успяло да управлява дневния ред на Европа като е показало устойчивост и организационни умения и като е развило атмосфера на честен и отворен диалог. В резултат на това от 1 януари България успя да гарантира широк консенсус между държавите-членки и европейските институции по много важни теми, успяхме да приключим работата по много ключови досиета, имаше и проблеми, по които не успяхме да намерим консенсус, каза Радев.

По думите му като силен поддръжник на европейския проект българското правителство е положило огромни усилия в търсене на напредък в много посоки - сферата на сигурността, на социалното осигуряване и социалните права, цифровия единен пазар, започнал е предварителен диалог за бъдещия европейски бюджет. Продължаваме да защитаваме важната роля на сближаването на държавите-членки, каза той.

Ключът на нашия успех е, че извадихме на преден план единството като решителен фактор за постигане на ефективни решения, подчерта президентът. По думите му най-голямото предизвикателство днес е какъв курс на действие трябва да предприеме ЕС, какво ще е бъдещето на Съюза. Времето ни притиска да предприемем конкретни действия, за да отбраняваме ценностите и принципите си, да защитаваме огромните постижения на ЕС и да ги доразвиваме, отбеляза той.

Президентът благодари на всички български официални представители и отбеляза важната работа на доброволците за успешното председателство на Съвета на ЕС.

Държавният глава благодари на делегатите за поздравленията им за рождения му ден. Никога не съм си представял, че парламентаристи от всички държави-членки на ЕС ще ме поздравят за 55-я ми рожден ден, отбеляза Румен Радев.

Българското председателство успя да постави основен акцент и да върне вниманието върху интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС, отбеляза и председателят на парламента Цвета Караянчева, която откри пленарната среща на конференцията.

По думите й в този контекст разширяването на ЕС остава ключова политика, като главната цел е запазването на сигурността и просперитета на европейския континент. Надявам се постигната към момента подкрепа от националните парламенти и от ЕП за процеса на разширяване за Западните балкани да бъде адекватно отразена от нашите правителства и на предстоящия Европейския съвет, заяви председателят на Народното събрание.

Продължават усилията на правителствата и на европейските институции за съвместни действия за приемане на ефективно законодателство в сферата на управление на миграционните процеси и реформата в областта на убежището, посочи председателят на българския парламент.