На 11 и 12 март президентът Румен Радев ще проведе консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание, обявиха от президентството. 

Разговорите започват на 11 март от 9.30 часа с представителите на ГЕРБ-СДС. От 11.30 часа са поканени представителите на "Продължаваме Промяната-Демократична България", от 14.00 часа - тези на ДПС.

Във вторник от 9.30 часа са поканени представителите на "Възраждане", от 11.30 часа - на БСП, от 14.00 часа - на "Има такъв народ". 

"Явно страстите се нажежават и не е ясно дали лидерите на партиите от коалицията в оставка блъфират за предстоящо удължаване на съвместното управление, дали мобилизират своите избиратели за нови избори", посочи вчера президентът. 

По думите на Радев в момента самите коалиционни партньори са объркани, което си проличава от техните реакции за гласуваната оставка на кабинета.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък загатна, че президентът не би искал да се забърка "в тази каша, в която вкарахме политическата система заради егото, гордостта на тези хора" (бел. ред.: ПП-ДБ). Преди ден Борисов дори задочно призова Радев да не бърза с консултациите, след като некоалиционните партньори на ГЕРБ-СДС по неговите думи бързаха с оставката на Денков. 

"Ако не беше джентълмен, утре щеше да направи консултациите", заяви Борисов от Букурещ на 6 март, когато оставката на Денков бе единодушно приета от депутатите.