Президентът Румен Радев връчи орден "Мадарски конник" - първа степен на посланика на Украйна в България Виталий Москаленко, чийто мандат у нас приключва.

Отличието е за всеотдайната работа на посланик Москаленко в тежките условия на войната срещу Украйна, както и за неговите особено големи заслуги за задълбочаването и разширяването на двустранните отношения между България и Украйна. Мандатът на посланик Москаленко приключва.

Радев благодари на украинския дипломат, че за своя 4-годишен мандат е работил последователно и всеотдайно за развитието на двустранните ни отношения. Той изказа признателност и за отношението на Украйна към българската диаспора там.

Още снимки от награждаването ТУК>>

"Искам да поднеса своята искрена благодарност за вашите последователни и всеотдайни усилия за развитието на нашите отношения", каза Радев. И изтъкна последователната и принципна подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и членството й в ЕС.

"Отличието е и признание за ролята на посланик Москаленко за поддържане на пълноценната комуникация на нашите страни в тази изключително сложна военно-политическа обстановка. Позволете ми да използвам повода - една година след началото на кървавата война, да потвърдя принципната и последователната подкрепа на Република България за независимостта, суверенитета, териториалната цялост и европейската перспектива на Украйна, както и за продължаващата помощ към гражданите на Република Украйна и хилядите украински граждани, търсещи спасение от войната в нашата страна", заяви държавният глава.

"Нашите страни и народи споделят дълбоки исторически културни и езикови връзки", каза Радев.

Посланик Москаленко посочи, че по време на мандата си се е чувствал в страната ни като у дома си.

"В началото бе словото, то беше на Бога. Своето начало българо-украинските отношения водят от словото. Светите апостоли Кирил и Методий дадоха първо на нас азбука", каза Москаленко, като припомни, че първият украински митрополит е бил българинът Григорий Цамблак.

Снимка: БТА

Подчерта още, че двата ни народа са дълбоко привързани. "Диаспората в Украйна е могъщ и много сериозен мост, който обединява нашите два народа и способства за взаимното обогатяване на двата ни народа", добави посланикът на Украйна.

Снимка: БТА

"България поддържа амбицията и желанието на Украйна да стане членка на ЕС и НАТО, което е много важно за нас. Бих желал да отбележа много важния факт, когато парламентът прие декларация с която Гладоморът е признат за геноцид. Сега, когато нашият враг прави геноцид в съвременна Украйна, ние, украинците, сме много признателни на Република България, че тя от първите дни ни оказва подкрепа и помощ във всички отношения, и в политическия смисъл, и предоставянето на подслон на стотици хиляди граждани, които намират тук покрив и храна, и военно-техническа помощ, която по всички различни варианти беше предоставена от България на Украйна", заяви в словото си Москаленко.

"Смея да се надявам, че ще бъде в известен смисъл продължена", добави той по отношение на военно-техническата помощ от България.

Снимка: БТА

"Постигането на мира зависи от това колко бързо Украйна ще постигне победата, която е най-късият път към него", заключи Виталий Москаленко, а на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2 присъстваха и чужди дипломати, като турската посланичка Айлин Секизкьок, както и бизнесменът Пламен Бобоков.

Снимка: Булфото