По наши данни атаките срещу Киев са били планирани още на 3-4 октомври. Това е преди взрива на Кримския мост. Нареждането е било да се поразят гъсто населени райони и да се повреди важна инфраструктура. Това заяви в интервю за bTV посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко, след като вчера Русия нанесе най-масираните ракетни удари от началото на войната.

Според Москаленко целта на новите атаки е украинският народ да бъде отчаян, тъй като при сегашните метеорологични условия да се прекъсне снабдяването с ток и газ на големи и гъстонаселени градове ще бъде голямо изпитание.

"Путин и кликата му искат да направят със Запорожие това, което направиха с Мариупол - тотално разрушение. Това нямаше да стане, ако в някои столици не се колебаеха да изпратят ПВО системи, ако нямаше неутралитет в някои държави. Вие прекрасно знаете къде е България. Апелираме постоянно България да предостави старо съветско оръжие. Силно се надявам, че новият парламент ще гласува решение за предоставяне на оръжия", коментира украинският посланик.

Дипломат №1 на Киев в София добави, че само по щастлива случайност съпругата му, която е била в украинската столица вчера, е жива.

"На 500 м от жилището ни са паднали ракетите. Имаме двама съседи, които загинаха. Съпругата ми се е забавила да излезе, тъй като е говорела по телефона със своя приятелка и затова се е спасила", каза още Виталий Москаленко.

Той допълни, че се надява новото българско правителство да гласува военна помощ за Украйна, както и че нищо от Киев не е пристигнало за ремонт у нас, както бе решено.

 "Няма позиция, че не трябва България да предоставя тежко въоръжение на Украйна. Можем този въпрос да го активираме постоянно", категоричен бе Москаленко.

Според Виталий Москаленко на всички е ясно, че няма българска следа по случая с експлозията на Кримския мост.

"Ние говорим за взривовете на Кримския мост с някаква българска следа. Това изглежда смешно. Да си спомним какво говориха руснаците, когато свалиха нидерландския самолет. Ясно беше едно - че самолетът бе свален от тях. В случая с "българския камион" - всички разбират, че няма никаква българска следа. Възможно е Русия да е инсценирала самия взрив", посочи още Москаленко.

Според него тезата на Кремъл активира вътрешнополитическото говорене, с което се призовава страната ни да не изпраща оръжия на Украйна, "за да не става част от войната".