Украйна още не се е отказала да чака от България официално да й предостави оръжие за борба с Русия и след изборите възнамерява отново да повдигне темата. Това стана ясно от коментара на украинския посланик Виталий Москаленко в ефира на Нова телевизия. Той има очакването, че след вота на 2 октомври страната ни ще изпрати старо съветско въоръжение на неговата родина.

"Аз продължавам да се надявам и почти съм убеден, че рано или късно, България ще направи такова действие. Би трябвало България да даде старо съветско оръжие на Украйна, за да бъде използвано за борба и независимост на украинската държава и защита на европейските ценности, а за сметка на това да бъде превъоръжавана българската армия със западно оръжие", заяви дипломатът.

"Аз се надявам, че след изборите ние бихме могли да повдигнем пак този въпрос и да го активираме", добави Москаленко.

В отговор на въпроса за това колко и каква военна техника на Украйна сме ремонтирали до момента, според утвърденото от Народното събрание решение, посланикът каза, че не може да цитира количествени показатели.

"Но действия има, има договорености, има планове, които ще бъдат реализирани. А доставки на оръжие от съветското време, старо, аз все пак надявам и вярвам, че определено решение ще бъде прието от страна на България и тя ще организира доставки на необходимо за Украйна оръжие", коментира Москаленко.

Страната ни пое ангажимент да ремонтира украинска военна техника след писмо на посланика, внесено в парламента.

Украинският посланик коментира и терористичния акт в Подмосковието, при който бе убита дъщерята на геополитическия стратег Александър Дугин, смятан за приближен на Путин - Дария Дугина.

"В путинския стил е да обвини Украйна за убийството на Дария Дугина", заключи Москаленко. Той даде да се разбере, че не вижда каква е ролята на Украйна в този атентат.

"От 24 февруари тази година конфликтът се превърна в брутална действителност - с убийства, изнасилвания, жертви, разрушеня, и не е правилно в момента да се обсъжда смъртта на дъщерята на Дугин, която също като баща си, беше фашистка", коментира посланикът на Украйна.

"Да не забравяме, че Русия нападна Украйна без причина и води война с нея още от 2014 година, когато анексира Крим и влезе в Донбас", подчерта дипломатът.

Москаленко цитира президента на Украйна Володимир Зеленски, че мирни преговори с Русия са възможни само тогава, когато се оттеглят руските войски от украинска територия - включително от Крим и Донбас. "Чак тогава ще можем да говорим за мирни преговори! Дотогава те няма да са възможни", категоричен бе посланикът на Украйна у нас. Според него е невъзможно "замразяване" или отлагане във времето на войната, защото "това ще бъде една почивка за тях за прегрупиране на сили и продължаване на своите захватнически и империалистически действия".