"Направи се не малко, за да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани от новото време, но хилядите на Шипка "строшават на клеветата зъбът", каза президентът Румен Радев, цитирайки "Епопея на забравените" на Иван Вазов, в словото си на връх Свети Никола по време на честванията по повод 141 години от Шипченската епопея от Руско-турската освободителна война.

Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов - див, чутовен връх, където шепа български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на родината отново са тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал", изтъкна Радев, цитиран от "Фокус".

Държавният глава добави, че днес всички онези българи, които са на Шипка, преподават урок по история на цяла България.

"В последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново са хиляди и, както Вазов казва, със своето присъствие на този легендарен връх, вие "строшавате на клеветата зъбът". И това не е празен патос. Защото залогът за нашата почит към истината и историята е нашето достойнство. През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческа амнезия и загуба на идентичност.

Снимка: БТА

Това е критичен и рискован исторически момент, защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци - отворен към света и уверен в своята сила и достойнство. Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново. Към всеки от вас, носителите на нашата историческа памет, е моята искрена човешка признателност. Вечна памет за героите на Шипка. Да живее България", каза още Радев. 

Снимка: БТА

Той произнесе реч, след като прие почетния строй на Националната гвардейска част и положи венец пред Паметника на свободата. По-рано президентът се включи в туристическия поход към връх Шипка с едночасов преход рамо до рамо с посетителите на тържествата.

В 20,45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад "Възраждане" в Габрово и ще произнесе слово в прослава на героите, загинали за свободата на Отечеството.

Снимка: БСП

"Шипка е свято място за всеки българин. Шипка е вечен символ на стремеж за свобода и готовност да умреш за нея", заяви пък председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, която също бе на върха по повод честванията, съобщиха от пресцентъра на партията.

Тя добави, че днес, 141 години след Руско-турската освободителна война, България се прекланя пред своите герои и руските воини, жертвали себе си за нашето освобождение от турско робство.

"Покланям се пред подвига им с вяра, че винаги ще бъдем горд народ, готов да брани свободата и независимостта си", каза още лидерът на левицата.