Днес отбелязваме 141-та годишнина от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Националните чествания се провеждат под патронажа на президента Румен Радев, който  ще присъства на панахида за загиналите в Соколския манастир над Габрово.

Той ще се включи в туристическия поход, който в 11.45 часа ще достигне до връх Шипка. В 12.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Той ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата.

Към множеството участници в тържествата ще се присъединят и походниците, които потеглят пеша от двете страни на Балкана, за да се съберат горе - на историческия връх. Родолюбци от Националното дружество "Традиция" ще пресъздадат августовските боеве за отбраната на прохода, предшествали Освобождението.

За разлика от предишни години възстановката ще се проведе на централната височина в парка - музей, където са се водили сраженията от решаващия трети ден на Епопеята. По случай годишнината, вечерта в Габрово ще се състои тържествена проверка - заря, която БНР ще излъчи пряко.

Тържествата ще завършат със спектакъла "О, Шипка!" на националния фолклорен ансамбъл "Българе".

В 20.45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад "Възраждане" в Габрово в чест на 141-та годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.

Ограниченията

За честванията на 141-та годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението на транзитно преминаващите превозни средства по пътя Габрово - Шипка - Казанлък от 8.00 ч. до 20.00 ч. днес, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Транзитният трафик ще се пренасочва през Прохода на Републиката - за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Прохода на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас; за пътуващите от Южна към Северна България през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец за Велико Търново и Русе.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през Трявна - с.Белица - с. Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

В област Стара Загора движението на коли ще се пренасочва към Прохода на Републиката по маршрута: Калофер - Казанлък - Гурково - Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел "Мъглиж".

През прохода "Шипка" ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Историята

Отбраната на прохода е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската освободителна война през 1877 - 1878 г. Боевете се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. Задачата на руско-българския отряд е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша. Около 7500 души под командването на ген. Н. Г. Столетов трябва да възпрат около 27 хил. турски войници и резерв от 10 хил. и да не им позволят да преминат Балкана и да се съединят с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша, припомня bTV.

В течение на шест дни българи и руси с огън и щик отблъскват непрекъснатите атаки на турските табори. Най-тежък и решаващ за отбраната е третият ден - 11/23 август, когато турците все повече затягат обръча около защитниците, а боеприпасите са на привършване. Следобед Сюлейман паша хвърля в боя всичките си резерви срещу центъра на отбраната. В този най-критичен момент от Габрово пристига първото подкрепление, изпратено от ген. Радецки. Надвечер пристигат всички роти на 16 стрелкови батальон и след ожесточен бой турците отстъпват. Шипка е спасена!

Отбраната на Шипка продължава и през есента и зимата на 1877 г. Този период влиза в историята като "Зимно шипченско стоене". Въпреки студа и мъглата, снежните бури и виелици, защитниците на Шипка геройски бранят прохода. След падането на Плевен (29 ноември/10 декември 1977 г.) руските войски преминават Балкана при изключително тежки зимни условия и пленяват турската армия на Вейсел паша в шейновския укрепен лагер на 28 декември 1877 г./9 януари 1878 г.

Жертвите, които руските полкове и българските дружини дават на Шипка и в полето на Шейново са около 11 хил. - убити, ранени и безследно изчезнали, а над 9000 души са замръзналите и заболелите по време на Зимното шипченско стоене.