Смяна на министрите на МВР и МВнР и четирима сигурни оставащи начело на ръководените от тях ведомства - така изглежда кабинетът "Грънчарова-Кожарева" засега, ако съдим по проведените до момента срещи на кандидата за служебен премиер в търсене на хора за министерските кресла. Разговорите продължиха и днес. 

Кои остават? 

Досега категорични, че са поканени и са приели поканите бяха Георги Тахов, Людмила Петкова, Галин Цоков и Петко Николов

За получена и приета покана потвърди още вчера служебният финансов министър Людмила Петкова.  "Получих покана да остана в кабинета и я приех. Проведохме разговор по основните приоритети на България. За мен е чест да бъда част от нейния екип", заяви тя пред журналисти.

Служебният министър на земеделието и горите Георги Тахов също е приел да остане министър след отправена покана. "За мен ще бъде удоволствие да продължа да работя. Разговорът беше доста конструктивен. Госпожа Грънчарова е с доста силен експертен профил", подчерта министър Тахов.

И служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов е приел поканата на номинираната за служебен премиер, съобщиха за БТА от министерството. Срещата им се е състояла в понеделник.

Служебният министър на образованието Галин Цоков също потвърди участие в следващия служебен кабинет. 

Кои са склонни да останат?

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви, че е склонен да остане в новото служебно правителство, ако му бъде предложено.

Карадимов потвърди, че двамата с Горица Грънчарова-Кожарева вече са водили разговор за "политики, перспективи и възможности". Настоящият служебен министър на иновациите и растежа посочи, че решението му ще зависи от няколко неща. "Зависи от много компоненти - от състава на кабинета, от програмната декларация, която ще бъде направена", обясни той. Карадимов допълни, че всичко е въпрос на преценка.

"Ще кажа какво сме свършили и тя ще прецени", бе коментарът на служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков. "Самооценките няма значение тук", отбеляза той.

"Винаги има работа. Аз съм само един служебен министър с тесен прозорец за работа", заяви още Глушков на въпрос на БТА дали има още работа за довършването в министерството. 

Служебният правосъден министър Мария Павлова посочи, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Тя подчерта, че е провела конструктивен разговор с кандидат-премиера Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено, и за това, което предстои през следващите месеци. Оттук нататък тя ще вземе решение, за което, надявам се, до края на седмица и аз да бъдат уведомена, коментира министърът.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова също съобщи за среща с кандидата за служебен премиер и изрази готовността си да приеме да остане на поста.

"Да, срещнах се с г-жа Грънчарова. Тя обяви, че ще се среща с всички от настоящия служебен кабинет. Разговаряхме за приоритетите в сферата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за предстоящите спешни задачи, които има да се свършат в следващ бъдещ кабинет за срок от три месеца. Знаете, че хоризонтът на служебните кабинети е кратък", коментира тя. Служебният регионален министър обяви, че е готова да приеме поста, но все пак решението ще бъде на номинираната за служебен министър-председател.

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров също е готов да остане на поста в следващото служебно правителство. "Проведох среща, представил съм своите приоритети. Когато госпожа Кожарева вземе решение, ще ви информирам", каза той пред журналистите в Министерския съвет.

По-рано днес служебният министър на енергетиката Владимир Малинов също информира, че има покана за среща тази седмица с Горица Грънчарова-Кожарева. "Ако получа предложение от министър-председателя, ще го приема", заяви той. 

Заявка да са част от бъдещия кабинет са дали министърът на отбраната Атанас Запрянов, на здравеопазването Галя Кондева, на транспорта Георги Гвоздейков и на културата Найден Тодоров. С тях срещите тепърва ще бъдат насрочени. Евтим Милошев се очаква да запази поста си на министър на туризма.

По информация на bTV много голяма вероятност да запазят постовете си има и за Галя Кондева, Найден Тодоров, Георги Глушков и Росен Карадимов. 

Кои не получиха покана? 

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов заяви, че не е получил покана да остане в следващия служебен кабинет. Днес Горица Кожарева проведе среща в МВР с професионалното ръководство на ведомството, но на нея Стоянов не присъства. Преди дни той посочи, че заради натиск върху бъдещия премиер, тя вероятно ще избере друг начело на ведомството.  

Сред спряганите имена за поста са бившият служебен министър Иван Демерджиев и съветникът на вътрешния министър Николай Николов, дългогодишен началник на пожарната.

Вчера стана ясно, че за външен министър се спряга името на Иван Кондов, който бе начело на МВнР в служебния кабинет на Гълъб Донев. До момента служебният премиер Димитър Главчев съвместяваше двете длъжности. 

Президентът Румен Радев даде срок до 19 август на бъдещия служебен премиер да му представи списък с новите министри. От своя страна Кожарева започна разговорите още миналия уикенд и продължават активно и в момента.