Държавният глава Румен Радев изрази безпокойство пред комисаря по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей от липсата на напредък по въпроса с промяната на Конституцията на Република Северна Македония и вписването на българите като съставна част от държавотворните народи. Радев се срещна с Вархей на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

"Вписването на българите в Конституцията е задължително условие за Република Северна Македония за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. В РСМ твърдят, че се работи по текста за вписването на българите в Конституцията, но лично аз не съм виждала дори проект за поправка на техния основен закон", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по-рано този месец.

"Само чрез спазването на правата на човека и на принципите на добросъседство Република Северна Македония може да постигне напредък в процеса на европейска интеграция", посочи Радев пред Вархей по време на срещата на "Дондуков" 2.

"Свидетели сме на засилваща се системна дискриминация, на полицейски, административен и съдебен произвол спрямо българските сдружения, на засилване на престъпления от омраза срещу българите и хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония", каза Радев.

Президентът отбеляза системния натиск и посегателства спрямо българите и българските клубове в РСМ през последните месеци, както и приемането на закон с ретроактивно действие за фондациите и гражданските сдружения, на базата на който от 17 000 неправителствени организации в страната бяха закрити единствено два български клуба.

България високо цени активната работа и рационалния подход на ЕК и лично на комисаря по разширяване и съседство за ускоряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, което е особено важно за гарантиране на стабилността и сигурността на Европа, посочи президентът и добави, че именно в резултат на ползотворните му срещи с комисар Вархей и активната съвместна работа беше изработена преговорната рамка, която отвори пътя на РСМ към ЕС, като в същото време се гарантира защитата на правата на българите в страната и българското културно-историческо наследство.

България оценява високо реакцията на европейските институции и острото осъждане на отказа на Северна Македония на 6 май да допусне на нейна територия евродепутата Андрей Ковачев, каза държавният глава.

"Очакваме да има такива реакции не само когато са засегнати правата на членове на ЕП, но и на обикновените европейски граждани, на гражданите на РСМ с българско самосъзнание", допълни той.

Комисарят изрази разбирането на Европейската комисия за значението на откритите въпроси между България и РСМ и посочи, че ускоряването на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани може да се постигне само ако е приемлив за всички страни.

Вархей заяви също така, че Копенхагенските критериите са ясно разписани и недвусмислени и ЕК ще продължи да проследява тяхното изпълнение.

Оливер Вархей е на посещение в България за участие във форума "ЕС се среща с Балканите", който тази година е посветен на 50-ата годишнина от първото разширяване на ЕС. Новите членове от Балканите ще донесат възможности за Европейския съюз, каза еврокомисарят по-рано днес.