В 9,00 часа започнаха консултации при президента Румен Радев преди връчването на втория мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Първи с президента днес разговарят от "Има такъв народ" /ИТН/, които не успяха да реализират правителство. 

В началото на консултациите президентът Румен Радев заяви отговорността, която получихте за съставяне на първия мандат не се реализира, явно и политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет, каза Радев в началото на консултациите. 

Той призова за диалог, компромиси и консенсус, за да се състави редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности, затова е важно да чуем и вашата формула за взаимодействие с другите парламентарно представени политически сили и да имаме успех в съставяне на редовен кабинет в рамките на това Народно събрание, защото това е, което очакват българите на фона на кризите, пред които сме изправени, подчерта държавният глава.

Лидерът на ИТН Тошко Йорданов заяви, че по средата на преговорите за съставяне на правителство са били предадени. В крайна сметка, по думите му в парламента има още 5 партии, които имат възможност да съставят кабинет и отговорността е тяхна. Тошко Йорданов отбеляза, че е факт, че страната е изправена пред поредица от кризи, но вчера на КСНС е станало ясно, че една голяма част от нещата могат да се решат в парламента, независимо дали има правителство бързо или не.

Снимка: БТА

"Явно това ще бъде обект на трудни диалози и консенсус, но все пак ви окуражавам да опитате", призова Радев. Той отново напомни, че парламентът има отговорности и трябва да свърши неотложна работа, като най-малкото да актуализира бюджета и да се отнесе с отговорност към Плана за възстановяване и устойчивост.

Трети мандат ИТН няма да подкрепи, защото няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителство, предложено от най-голямата парламентарна партия, а в същото време да очакват от нас ние да подкрепим следващо правителство на малцинството, което, странно защо, също ще управлява с плаващи мнозинства, в което ние бяхме обвинявани. Това заяви Виктория Василева, заместник-председател на ПГ на ИТН, след консултациите на представителите на парламентарната група при президента днес.

Ние сме единствените, които от самото начало не се отмятат от това, което сме говорили, никой не може да ни обвини, че си сменяме мнението през ден, отбеляза тя.

В отговор на въпрос Василева каза, че на срещата не е обсъждан варианта служебното правителство да остане с третия мандат.

На въпрос за призива на лидера на ИТН Слави Трифонов за подкрепа за служебното правителство във връзка със засиления миграционен натиск, Виктория Василева каза, че независимо от всички политически напрежения и игри има неща, които са над всеки. Това са тежки национални проблеми, какъвто е проблемът с мигрантската криза, която много скоро може да почука на нашата врата, каза тя. В този случай съвсем нормално е да постъпим, както се очаква от едни отговорни български граждани, каквито сме ние, да подкрепим усилията на правителството, насочени към справяне с тези проблеми, посочи Василева.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще предложат кабинет начело с Даниел Митов, но ще върнат мандата. Левицата вече декларира, че ще предложат служебното правителство да остане начело на държавата.

Снимка: БТА

В негова подкрепа неочаквано ще застанат и от ИТН, стана ясно вчера след изявление на Слави Трифонов във Фейсбук. Трифонов призова за подкрепа на служебния кабинет заради бежанската вълна от Афганистан. Лидерът на "Има такъв народ"  призова за единство и подкрепа за работата на правителството и президента Румен Радев за справяне с тежката ситуация и задаващите се бежанска и ковид криза. 

Снимка: Булфото

Вчера КСНС при президента не успя да постигне консенсус по актуализацията на бюджета, която Радев определи като въпрос на национална сигурност.

"Две кризи - здравната и мигрантската, ще доминират в обществения дневен ред през есента. Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната. За да може тези пари да достигнат до болниците, до границата, до нуждаещите се, до медицинските специалисти, до работещите, до предприемачите в условия на криза, до пенсионерите, до хората, които охраняват границата трябва, Народното събрание да актуализира бюджета", обяви Радев.

Днес държавният глава ще се срещне и с представителите на ГЕРБ-СДС в 10,15 часа и БСП за България в 11,30 часа.