Парламентът осъди полицейското насилие, извини се на битите граждани и изслуша вътрешния министър за свършеното от МВР. Депутатите ще чакат доклад по темата и от главния прокурор. Това стана по време на извънредното заседание на НС, продължило четири часа. Заседанието беше свикано от председателя на парламента Ива Митева след изнасянето на брутални видеокадри от комисията "Хаджигенов".

То започна с изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков, който съобщи, че е назначил нова проверка на полицейския произвол миналото лято по време на протестите. Заповедта е с вчерашна дата, съобщи Рашков.

Досегашната проверка на МВР е била повърхностна, няма образувани наказателни дела срещу полицаи, а прокуратурата е бездействала цяла година, заключи Рашков. Освен това полицаите, участвали в погрома над хората, са много повече от наказаните четирима, обобщи министърът. 

"С вчерашна дата съм издал заповед за група с участието на различни служби, от Инспектората, дирекция "Вътрешна сигурност" и др. Убеден съм, особено след смяната на директора на СДВР и назначаването на друг човек, ще можем да установим не само всички участници в това позорно действие, извършено на 10 юли, а и да преосмислим наказанията, които са наложени", заяви вътрешният министър.

Министърът добави, че ще се установяват всички полицаи, участвали в акта на полицейски произвол. 

"Полицаите зад колоната не са четирима, а са три пъти повече. От тогава до сега, тези полицаи не са установени. Ние и това трябва да изясним. Възникват и съмнения относно тежестта и вида на наказанието.", възмути се вътрешният министър. 

На балкона в пленарната зала присъстваха младежите и момичето, пострадали и унижени от полицаите по време на протестите.

Снимка: Булфото

 "Цвети, Жоро, Евгени, извинявайте! Рали, Хриси, Мия и всичките ни деца, извинявайте, че допуснахме 12 г. тези хора да ни управляват по този начин!", възкликна Мария Капон от ИБГНИ.

"Ние дължим едно голямо извинение на всички български граждани, които са пострадали от полицейщина. Дължим огромно извинение на тези деца, на техните семейства и на всички останали, защото съм убеден, че е имало още бити. И на тези, които пострадаха от протестиращи. Смятам, че всички политици имаме вина", заяви Йордан Цонев.

От ДПС напомниха, че полицейското насилие не е от днес и настояха да се намери цялостно решение на проблема. "Нямаше ли брутални кадри през 1990, през 2013 с Белия автобус, протести много ще има. Ние можем ли като държава да кажем как ще решим проблема с полицейското насилие и с мирния протест. Докъде свършва той и откъде почва нарушаването на закона, попита Йордан Цонев. МВР винаги е била използвана за политическа употреба през последните десетилетия в ущърб на достойните полицаи, заключи той. 

Бойко Рашков нарече случилото се "задколоние", а не "задкулисие", предвид сцените на ексцесии, случили се зад колоните на Министерския съвет.

"Поведението на полицаите граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към едни млади хора възмущава всички", каза Рашков и поздрави Ива Митева, че е постъпила емоционално, човешки и държавнически да организира извънредното заседание. 

"Административните наказания не са съобразени с тежестта на извършеното деяние с онова, което предвиджда Законът за МВР, те са докарали тези млади хора до състояние, което граничи с опасност за живота им, и това не е дисциплинарно нарушение", изрази възмущение от досегашните действия на СДВР и прокуратурата Рашков.

"И по този въпрос прокуратурата е останала длъжник на българското общество цяла година, тя е мълчала!", повиши той тон от парламентарната трибуна.

Рашков уточни още, че един от младежите дори е загубил съзнание по време на полицейското насилие, което говори за средна телесна повреда.

"Къде е административното наказание? Къде е наказанието по НК?", попита риторично МВР министърът. По време на дисциплинарната проверка на Дирекция "Вътрешна сигурност" са били разпознати четирима от участниците в полицейския произвол, но са били приложени само административни санкции.

Един от тях пък впоследствие очевидно е бил харесан и преместен на работа при главния прокурор в Бюрото за защита, съобщи Рашков. 

Нито един от полицаите биячи не е привлечен към наказателна отговорност досега, подчерта Рашков. Дирекция "Вътрешна сигурност" е извършила проверка и е изпратила материалите на Районната прокуратура още на 17 юли миналата година, припомни министърът. И изрази недоумение, че след като обвинението нищо не е направило миналата година, с вчерашна дата се самосезира, все едно досега не е била информирана.

От ДБ поискаха от трибуната оставката като депутати на двамата бивши министри от кабинета на ГЕРБ, Христо Терзийски и Младен Маринов. От ИТН се присъединиха.

"Видяхме, че в българската полиция има садисти. Това означава, че не е имало никакъв филтър при назначаването", изрази отвращението си и съчувствието си към пребитите деца лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Заместникът на Слави Трифонов добави: "Двама от тези социопати са в тази зала" и се възмути, че ГЕРБ още не ги е махнала от редиците си.

Снимка: Булфото

Антоанета Цонева пък показа лицето на полицейския служител в СДВР, който е ръководил побоя над протестиращите на 10 юли. По думите й името му е Андон Андонов, който сега работи в Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор. "В рамките на дисциплинарното производство е установено, че той е давал нарежданията мирни протестиращи да бъдат извличани и завлачвани зад колоните на Министерския съвет", каза тя. Бойко Рашков отвърна, че не трябва да се очаква да има писмени следи от такива заповеди. Но коментира, че въпросният служител очевидно е бил възнаграден за добра работа и назначен в Бюрото за защита на свидетелите с 800 лева по-високо възнаграждение.

За същия полицай се изказа и Арман Бабикян от ИБГНИ, който прочете цитат от протокол пред съда по повод неговото обжалване на наказанието му.

Пред съда полицаят разказал: "Под колоните на МС имаше 5-6 човека. Имаше и едно момиче. Всички бяха в добро състояние. Попитахме момичето дали има нужда от нещо. То се усмихна и каза, че няма нужда от нищо. Бяха седнали. Не съм видял никой да бъде влачен. Държахме ги под мишниците, за да не се търкалят по земята."

Бабикян попита министъра смята ли за лъжесвидетелстване твърдението на полицая, че никой от полицаите не е влачил протестиращите. Рашков припомни закона, че за лъжесвидетелстване наказанието е лишаване от свобода от 5 г.

В отговор на ДПС министърът на вътрешните работи заяви, че не знае дали НСО е докладвало на президента за записа, заснет от камерата на службата на колоните до МС. Вътрешният министър допълни още, че проверката ще установява дали представители на охранителни фирми не са били внедрени като провокатори.

"Има данни за повдигнати обвинения срещу протестиращи, пострадали от полицейско насилие. Тези случаи са превърнали пострадалия във виновник, това е парадокс. И същевременно наглост, извращение", отговори Рашков в отговор на Явор Божанков от БСП.

"Прокуратурата беше превърната в политически инструмент", заключи вътрешният министър по повод въпрос на Николай Радулов от ИТН. Той се съгласи с определението на депутата, че действията на полицията миналото лято са били израз на "държавен тероризъм". "Онова, което видяхме на кадрите, е недопустимо като поведение на държавен орган, от който обществото очаква да бди и пази обществения ред. Такива хора нямат място в органите на МВР. Довчера нямаше дори образувано досъдебно производство. И прокуратурата очевидно е доволна от това, което се е случило, и постъпва като изпълнителната власт - ако може да се скрие, да се смачка един случай, който взриви цялото общество", каза Рашков. И се закани: "Ще разкрием кой е "капо ди тути капи".

От ГЕРБ поднесоха съжаление за случилото се с битите млади хора.

"ГЕРБ съжалява за това, което видяхме като кадри. Не защото някой от ГЕРБ има отношение към извършеното", каза Радомир Чолаков. "Насилието в тази страна на българи над българи трябва да спре и за това вина трябва да понесат всички", каза той. Но разчете днешното изслушване на МВР-министъра като "поредния повод върху партия ГЕРБ да се излее една кофа и диалогът да бъде миниран".

"Мигрантите идват и не знам дали на Орлов ще ги посрещаме с патриотични песни или с отговорно правителство. Постави ни се ултимативното изискване да бъде гласувана актуализацията и след това мандатът ще бъде връчен", заяви  и отнесе забележка от Ива Митева, че излиза извън темата.

Снимка: Булфото

След изслушването Народното събрание единодушно със 191 гласа "за" осъди с декларация полицейския произвол. По предложение на Мая Манолова в текста бе добавено и поднасяне на извинение към битите младежи от името на държавата. 

По предложение на Христо Иванов от ДБ парламентът гласува единодушно за това главният прокурор Иван Гешев да внесе доклад в парламента относно действията на прокуратурата след полицейския произвол. "За" гласуваха 167 депутати без нито един "против" или "въздържал се".

Междувременно от Спецпрокуратурата информираха председателя на парламентарната комисия, разследваща полицейското насилие, Николай Хаджигенов, че няма да осигурят участие на прокурори на днешното й заседание. Мотивът за отказа е фактът, че разследването не е приключило и събраната информация в хода на същото представлява следствена тайна. В противен случай би се допуснало нарушение на Конституцията, обясняват от прокуратурата на Хаджигенов. От държавното обвинение допълват, че парламентарният контрол, заложен във вида на годишен доклад на прокуратурата, не може да се изразява и като доклад по конкретно наказателно производство.

По повод излезлите на бял свят кадри с полицейско насилие парламентът подготви и декларация, в която  се посочва, че 46-то Народно събрание осъжда полицейското насилие и го определя като позорящ акт. По време на изслушването всички парламентарни сили изказаха съпричастност с пострадалите от полицейския произвол и заявиха, че това не бива да се повтаря.