Президентът Румен Радев отхвърли критиките към него, че не е подписал декларация за ускорено влизане на Украйна в НАТО, защото това означава война между Алианса и Русия.

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО, защото това означава сега война НАТО - Русия. Аз ще продължа да бъда отговорен през българските граждани и като президент, и като главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази това се прикрива", заяви Румен Радев пред журналисти в Прага.

Президентът Румен Радев даде изявление пред медиите след края на срещата в чешката столица, в която участва.

На въпрос какво е мнението му за становището на "Демократична България" да внесат проекторешение за изпращане на оръжие за Украйна в НС, Радев коментира:

"Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа, "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната, още дори преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна."

Призидентът отново потвърди, че ще предоставя на партиите достатъчно време, така че да могат да обсъдят принципите и приоритетите и да се излъчи управленско мнозинство и правителство.

"Очаквам да не забравят, че трябва да поставят на първо място държавата", посочи Радев в отговор на въпрос дали остава оптимист за съставяне на кабинет след отказа на "Продължаваме промяната" да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

По повод критиките от ПП, отправени към служебния кабинет с думи, че има странни министри като например енергийния министър, Радев заяви, че "от ПП трябва да се обосноват, защото и енергийният министър също има да каже много странни неща за предишни правителства."

Президентът коментира и обсъждания таван на цените на газа в ЕС на срещата в Прага.

"Таван на цените на газа е тема, която само се дискутира в момента. Страните имат най-различни характеристики за получаване на газ - било то тръбен или втечнен, и по отношение на участието на газа в техния енергиен микс. Така че, да, има желание да се справим с ценовата криза, но все още тепърва ще се обсъждат и на други съвети тези механизми. Това, коет олидерите препоръчаха на ЕК за следващия съвет на 20 октомври комисията да предложи стъпки, така че да бъдат овладени цените, така че да има реформа на европейския пазар за газ. И очакваме тези конкретни стъпки да бъдат обсъдени в следващия формат."

Лидерите на страните от ЕС заседаваха в Прага, тъй като Чехия в момента председателства Европейския съвет. Срещата им се проведе ден след като в чешката столица се събра "Европейската политическа общност", за да демонстрира единство и сътрудничество по отношение на сигурността и енергетиката. В дневния ред на лидерите на 27-те бяха новите санкции срещу Русия, мерки за стабилизиране на енергийния сектор и икономиките на страните-членки. Президентът Румен Радев представлява България.