България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с изтребителите Ф-16 от САЩ. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на журналистически въпрос дали служебното правителство е поискало от Швеция да купи 10 самолета "Грипен", след заседанието на т.нар. Европейска политическа общност в Прага, съобщи БНТ.

Той говори пред журналисти в кулоарите на международна среща в Прага.

"Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Еър полисинг" и охрана на собственото въздушно пространство. Това не е просто диалог, това е търсене на решение, защото България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе" до пристигането на американските самолети Ф-16, добави президентът. Договорът с Вашингтон за купуването на 8 плюс 8 самолета Ф-16 се изпълнява, увери президентът. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза Радев.

Той не уточни за колко самолета става въпрос, но поясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави. Търсят се самолети втора ръка, не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, каза президентът.

Междувременно от Министерство на отбраната съобщиха също, че Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ. 

Радев е в Прага, където участва в неформалния Европейски съвет, който започва днес с първо заседание на т.нар. Европейска политическа общност.

"Нужен е диалог, търсене на общи механизми и решения за справянето с кризите, заяви президентът Радев. Енергийната криза изисква нови подходи, тъй като от тази криза зависи оцеляването на европейската икономика, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност", заяви президентът Радев.

Той отчете като важно присъствието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция. Важна е и ролята на България като инициатор на важни инициативи, допълни държавният глава.

Отчете и продължаващите дискусии, които е имал с президенти и премиери.

"Този форум е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност, а България трябва да се възползва от своето разположение", каза Румен Радев.

Разговарял е с нидерландския премиер Марк Рюте за Шенген, като отчете, че България не може да бъде поставяна под двойни стандарти. Няма да е лесно, но ще продължим с нашите усилия.

За двустранната среща с президента Ердоган Радев каза, че е важно да развиваме своите отношения в енергетиката, тъй като газът от Азербайджан минава през газопреносната мрежа на Турция. Също така е важна ролята на Турция за осигуряването на слотове в турските терминали за втечнен газ. Турция е важен партньор в борбата с миграционния натиск, каза Румен Радев.

В Прага държавният ни глава дискутира по темите "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, която събира Европейския съюз със 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността.

В Чехия Румен Радев пристигна след визита в Малта. В средиземноморската островна държава президентът взе участие в 17-ата Среща на президентите на страните членки, които са парламентарни републики, и т.нар. формат "Арайолуш".